Adókedvezmény: bruttó 413 ezer forinttól járnak jól a családok

Négy gyereknél akkor ér valamit az szja-mentesség 2020-tól, ha legalább 413 ezer forint a család bruttó jövedelme, öt gyereknél 516 ezer, hatnál 619 ezer forint a minimum.
Herman Bernadett, 2019. június 5. szerda, 19:03
Fotó: Napi.hu

Januártól nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetni azoknak a nőknek, akik legalább négy gyereket felneveltek, vagy nevelnek. Ez is benne van abban a törvényjavaslatban, amelyet a kormány benyújtott a parlament elé. Az indoklásban az áll, hogy a kormány a nemzeti konzultáció eredményei alapján úgy döntött, a több gyermeket felnevelő édesanyákat kiemelten kell támogatni, elismerve ezzel a családban és a munka világában tanúsított kettős helytállásukat.

Nem éri meg rájuk íratni a céget

A jövő januártól érvényes új szabály alapján az érintett nők élethosszig tartó szja-mentességet kapnak, és a gyerekek közé az örökbe fogadottak is beszámítanak. A kedvezményt főszabályként a munkaviszonyból származó jövedelmek után lehet igénybe venni, emellett nem kell adózni a munkaviszony megszűnése miatt kapott végkielégítés után sem. Az önálló tevékenységek közül adómentessé válik az egyéni vállalkozói tevékenységet folytató magánszemély e tevékenységéből származó jövedelme, az osztalékalapba tartozó jövedelem kivételével. Vagyis nem éri majd meg a cégeket a négy gyerekes nőnemű rokonok nevére íratni.

Szja-mentes lesz viszont a mezőgazdasági őstermelői tevékenységéből származó, az európai parlamenti vagy a helyi önkormányzati képviselői tevékenységéből származó jövedelem. Így páldául a a fideszes Gál Kinga, ha marad európai parlamenti képviselő, élvezheti majd az adókedvezményt. A könyvvizsgálói tevékenységből és a magánszemély által egyéni vállalkozóként kötött, díjazás ellenében történő munkavégzésre irányuló más szerződés alapján kapott jövedelmek is adómentesek maradnak majd.

Az alacsony jövedelműek nem nyernek vele

Azok a nagycsaládosok, akiknek szerényebb a jövedelme, valójában szinte semmit sem nyernek az új intézkedéssel. Négy eltartott gyerekre most is jár évente 880 ezer forintnyi családi adókedvezmény, ennek a maximális kihasználásához minimum havi 413 ezer forintnyi bruttó jövedelem kell. Vagyis az intézkedéssel csak azok a négy eltartott gyereket nevelő családok járnak jól, ahol a két szülő bruttó jövedelme ennél magasabb.

Öt eltartott gyereknél pedig már 516 ezer, hatnál pedig bruttó 619 ezer forintos jövedelem kell ahhoz, hogy nyerjen valamit az édesanya az szja-mentességgel. Eltartott gyerekenként 113 ezer forinttal nő az az összeg, ami a teljes adókedvezmény kihasználásához kell.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

katolikus, 2019.06.06 19:20

@krix6:
Hát igen. Nem egy IQ bajnokok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.06.06 18:22

@gusthy:
A napi. hu cikkírói nem az eszükről híresek!
(Meg soxor a tényekkel is hadi lábon állnak...)
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gusthy, 2019.06.06 18:20

Ez így mindenképpen pontatlan, mivel elvileg ez a kedvezmény élethosszig jár, ellentétben a nagycsaládosok adókedvezményével.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html