Szja-átalakítást és banki megállapodást ígér Bajnai

Bajnai Gordon szerint az új kormánynak 2014-ben kemény alkut kell kötnie a bankokkal, amely a bankadó csökkentésének feltételéül szabja a hitelezés növelését. A Haza és Haladás Egyesület elnöke arról is beszélt, bevételnövekedést vár az általuk javasolt szja-átalakítástól, amely azonban például a minimálbéreseknek 8-10 ezer forint nyereséget jelentene.
MTI, 2013. február 20. szerda, 17:43
Fotó: Napi.hu

A volt miniszterelnök szerdán egy sajtóbeszélgetésen ismertette a napokban bemutatott adó- és gazdaságpolitikai javaslataik részleteit. Elmondta: körülbelül 300 ezer ember személyijövedelemadó-terheit növelnék - a leggazdagabb 8-10 százalékét -, ugyanakkor a kétkulcsos adórendszer és az adójóváírás visszaállítása révén 4 millió embernek kevesebb adót kellene fizetni. Hangsúlyozta azonban, az szja-átalakítást úgy hajtanák végre, hogy pozitív legyen a szaldója.

Bajnai Gordon kiemelte, nem akarnak visszatérni ahhoz a 2009 előtti, hibás gyakorlathoz, amely már az átlagbéreket is a nagyobb adókulccsal sújtotta. Javaslatuk alapján a második kulcs sem lenne magasabb a kisebbik másfélszeresénél. Ezt úgy indokolta, hogy az átlagnál jobban keresőket sem szabad "agyonadóztatni".

Az adójóváírás újbóli bevezetése havi 8-10 ezer forinttal növelné a nettó minimálbér értékét. Ugyanakkor Bajnai nem helyesli, ha bárki mentesül az adófizetési kötelezettség alól, ezért nem akarják visszaállítani a minimálbér adómentességét, azaz nem nulláról indulna az adójóváírás. Az adókulcsok meghatározását korainak tartotta.

Az Együtt 2014 társalapítója arról is beszélt, hogy 2014 után az új kormánynak átfogó megállapodást kell kötnie a gazdasági célokról a munkaadókkal és a munkavállalókkal.

A hitelezés beindítása érdekében meg kell egyezni a bankokkal

Fontosnak tartja továbbá, hogy a hitelezés újraindítása érdekében megegyezzenek a bankokkal. Szerinte olyan "kemény alkura" lesz szükség, amely a hitelállomány növeléséhez köti a bankadó csökkentését. Hozzátette: a napokban a kabinet is előállt ilyen javaslattal, amit helyesnek tart, de szerinte annak teljesülése kérdéses, mivel az Orbán-kormányba vetett bizalom már elfogyott.

Kérdésre válaszolva hozzáfűzte, "morálisan és funkcionálisan" is rendkívül károsnak tartja a ciklus során bevezetett különadókat. Azonban az új kormány nem döntheti össze a költségvetési egyensúlyt azzal, hogy feltétel nélkül, azonnal megszünteti őket - jegyezte meg Bajnai Gordon.

A bankokkal megoldást kell találni a devizahitelesek problémáira is. Ugyanis - fűzte hozzá -, a kormány 170 ezer, a jobb módúak közé tartozó adóst kimentett ugyan, a többieket viszont nehezebb helyzetbe sodorta, így "a bomba tovább ketyeg".

Kitért arra is, korainak tartja megnevezni az euró bevezetésének céldátumát, de úgy látja, hogy 2018-ra teljesíteni kell ennek feltételeit.

A volt kormányfő végezetül elmondta, arra számít, nyárra lesz jól megítélhető az Együtt 2014 támogatottsága. Véleménye szerint ugyanis a párttá szerveződés előtti felmérések nem adnak valós képet arról.

Rogán Antal máris összeszámolta az Együtt 2014 programjának hatását

A választói mozgalom a különadók és a bankadó megszüntetését, valamint az adójóváírás újbóli bevezetését ígéri, aminek költségvetési egyenlege összesen mínusz 771 milliárd forint lenne - közölte Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. A büdzséből hiányzó pénz pedig még úgy is 600 milliárd forint körül alakulna, ha Bajnai Gordonék az évi négymillió forint feletti jövedelműek esetében beiktatnának egy második, 25 százalék körüli adókulcsot. A politikus szerint ezt a hiányzó 600 milliárd forintot csakis lakossági megszorításokból pótolhatná Bajnai - vetítette előre Rogán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.02.21 17:11

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2013.02.21 17:02

Nagyszerű! Üdvözlöm a "nem értettünk hozzá" gordon bizalomgerjesztő kampányolását! Ámbár azt nem tudom, hogy ha már ígéret szintjén is megsarcolja a zembereket, s a bevételt a bankoknak adja, ki akar majd - a fizetett bérencein kívül - rá szavazni?

Én biztosan nem!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2013.02.21 15:47

@obsi:

én is egy ilyen "szakember vagyok". ennek a rétegnek a fizetése 400e/hó körül van. valóban valamivel több szja-nk lenne a bajnai-oszkó félével, de csak havi pár ezer ft-al. ennyit bőven megér ezeknek a ttvarekeknek az elkergetése.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2013.02.21 15:46

@SzaszaG:

ezért kell figyelni az ellenzéki tárgyalásokat, lesz-e valamilyen alku ezzel kapcsolatban.
másfelől az mszp egyedül nem fog tudni kormányozni. oszkóék pedig a 2010 előtti szja táblát nem írják alá, az tuti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

obsi, 2013.02.21 13:45

Bajnai a külföldi multik miatt kivándoroltak tömegét növelné, hogy az itt maradt néhány szakembert megadóztatná pluszba.
Bajnai számoljon el először azzal, hogy miattuk minimum 500.000 jól képzett szakember elhagyta az országot!

Más: már fenntartaná a bankadót is csak feltételekhez kötné?...ÁÁÁ!!!

Vajon mennyi szavazó lesz, mint 1995-ben?...emlékeznek?...ú
Emberek tömött sorokban szavaztak az mszmp utód pártjára mert azt hitték naivan, hogy újra 3,60 lesz a kenyér. Mikor egy évre sem rá megkapták cserébe a Bokros csomagot még a párttag is letagadta, hogy rájuk szavazott...szép idők voltak! A többség kussolt, ha politikáról volt szó...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html