Szja-csökkentés: átlagosan 22 ezer forinttal keresne mindenki többet

A hétvégén már nyíltan a személyi jövedelemadó csökkentéséről beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter. Szakértők szerint ezermilliárdos lépést jelentene, ha valóra váltanák, a miniszterelnök korábbi ígéretét az egyszámjegyű szja-ról.
Szabó Dániel, 2019. november 28. csütörtök, 07:21
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Miután 2020-ban az ideinél kevésbé nő a magyar gazdaság, a személyi jövedelemadó csökkentésének 2020 után lehet realitása - egy vasárnapi interjújában Varga Mihály ezzel a mondattal jelezte, hogy hamarosan napirendre kerülhet a fizetésekre rótt teher visszavágásának kérdése. A terv nem új, Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt öt évben többször is arról beszélt, hogy egyszámjegyűre csökkentenék az szja-t, amint arra lehetőség van.

A személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsának csökkentése különösen akkor hajtana számottevő gazdasági hasznot, ha a kulcs egyetlen lépésben csökkenne tíz százalék alá - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke ennek kapcsán.

"A változtatás egyszerre segítené a munkahelyteremtést, a befektetők Magyarországra csábítását és a feketefoglalkoztatás letörését" - magyarázta a lépés várható hatásait. Manapság nagyjából negyedmillióra tehető azoknak a száma, akik minimálbér környéki összeget keresnek legálisan, ezenfelül azonban bizonyos summát zsebbe is kapnak.

"A jelentős szja-csökkentés - kiegészülve célzott adóhivatali fellépéssel - érdemben tisztítaná a szürkezónát, ami azonnali adóbevételt is jelentene" - tette hozzá az MTI szerint.

Szerinte az szja 15 százalékos kulcsát még ebben a kormányzati ciklusban tíz százalék alá nyomhatnák a döntéshozók, és a feketegazdaság elleni hatékony hatósági fellépés ezután is elemi érdeke kell legyen a pénzügyi kormányzatnak.

Honyek Péter, a PwC Magyarország szja-tanácsadási csoportjának vezetője úgy véli, ha a személyi jövedelemadó kulcsát kilenc százalékra módosítaná a kormány, úgy az átlagos fizetést keresők havi juttatása 22 ezer forinttal nőne. Jelezte azt is, hogy az alacsony jövedelmű munkavállalókat Magyarországon magasabb közterhek sújtják, mint a többi visegrádi országban vagy akár egyes nyugat-európai államokban, így a lépés könnyen indokolható is volna. Hozzátette: az idei számok alapján akár 175 milliárd forintba is kerülhetne egy százalékpontnyi szja-mérséklés, vagyis körülbelül ezermilliárd forint kiesést jelentene, ha a mostani 15 százalékos kulcs egy csapásra kilencszázalékosra változna.

"Ehhez vagy az állami kiadások érdemi csökkentésére volna szükség, vagy más közterhek egyidejű megemelésére" - vélekedett az adótanácsadó.

Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group együttműködő jogi partnere úgy véli, hogy az alacsony szja-nak rendkívül vonzó üzenete lenne a külföld felé. Elmondta, a külföldi befektetők - sok más szempont mellett - a munkabérre rakódó teljes közteher mértékét is vizsgálják, vagyis arra kíváncsiak, hogy az adókat, a járulékokat is beleszámítva száz forint nettó bér kifizetésének mennyi a teljes költsége. Ebből a szempontból mindegy, hogy a vállalkozások által fizetendő úgynevezett szociális hozzájárulási adót vagy a személyi jövedelemadót mérsékli a kormány.

A szakértő hozzátette, hogy a munkabér terhei jelentősen csökkentek az elmúlt néhány évben, az szja mérséklése pedig még tovább javítana a helyzeten, újabb munkahelyek létesítésére motiválva a befektetőket. A személyi jövedelemadó csökkentése tehát javítaná az ország adóversenybeli helyzetét. Az adóversenyben leginkább Szlovákia és Románia tekinthető konkurenciának, ahol - Magyarországhoz hasonlóan - szintén egykulcsos az adórendszer.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kanri, 2019.11.29 19:20

@fideszmaffia: ne fáraszd magad. Ezeket a dolgokat egy ilyen alkoholista csökevény nem fogja megérteni soha.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.11.29 18:59

@fideszmaffia: ja bruttó 170-t, azaz az átlagbért csak a burzsoák kaptak... Marha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

fideszmaffia, 2019.11.29 12:53

@Fricibacsi3:
A "bukott baloldal" idején csak a gazdagok fizettek 36% SZJA-t. Viszont a minimálbér nem adózott min most, és volt adójóváírás. Így a fidesz alatt míg a gazdagok zsebében maradt 500 milliárd, a 200 ezer alatt keresők kevesebbet vittek haza mint a "bukott baloldal" idején. A gáz ára csak 10%-al csökkent a 2010 előtti árakhoz képest, miközben a világpiaci ára 60%-al. Többek közt ezen keresett a csuti kötélbarátja 100 milliárdot a fogyasztók kárára. A "bukott baloldal" idején 1l benzin 300 forint volt 120 dolláros világpiaci ár mellett. Most 400 forint 65 dolláros világpiaci ár mellett. A nyereség megint csak fideszes számlákon landol. A "bukott baloldal" soha nem fagyasztotta be a béreket, és nem avatkozott be a versenypiaci folyamatokba, strómanok törvényi megtámogatásával. A "bukott baloldal" soha nem vette el a GYEST se a GYEDET, ezzel szemben a fidesz elvette és elköltötte az emberek 3000 milliárdos nyugdíjmegtakarítását. A " bukott baloldal" idején is volt családtámogatást, csak rászorultsági alapon, azaz a gazdag fideszes kölke nem kapott ingyen kaját, tankönyvet stb. A devizahitelt a fidesz vezette be 2001 júniusában. 2002 után az akkori jegybank elnök, a fideszes Járai szándékosan, a szocialista kormány kérésére ellenére, magasan tartotta a jegybanki alapkamatot, így az emberek a jóval kedvezőbb kamatozású devizahiteleket vették fel. 2010 után a fidesz szándékosan bedöntötte a forintot, amin ők milliárdokat kerestek lsd. MNB. Ennek következtében 3x annyi devizahiteles dőlt be, mint a "bukott baloldal" idején... és míg Eltolcsy az alpítványain keresztül tolta ki a shortolással keresett milliárdokat, addig a fidesz sorra tette az utcára a családokat. A "bukott baloldal" idején államadósság 19.340 milliárd, most 29.382 milliárd. A "bukott baloldal" alatt 1CHF= 185 forint, most 304 forint. A "bukott baloldal" idején volt adókedvezmény a lakáshitel és a diákhitel törlesztésre, ezt a fidesz eltörölte. A "bukott baloldal" idején a világválságig volt 13. havi nyugdíj, most hogy nincs világválság és állítólag az ország is jobban teljesít, a nyugdíjasok szemét kiszúrják böske utalvánnyal vagy rezsiutalvánnyal. Hola beígért 14. havi nyugdíj?! A "bukott baloldal" idején nem varrtak 3000 milliárdos "nem megszorítást" az emberek nyakába lsd. Matolcsy csomagok.
A ?bukott baloldal? idején nem volt E-útdíj, kommunikációs adó, közműadó, ingatlanadó, bankadó, chips adó, baleseti adó, élelmiszerlánc-felügyeleti díj, Kamarai regisztrációs hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó, egységes biztosítási adó, energetikai különadó, 25%-os volt az ÁFA nem 27%. Az EVA adója 30% volt nem 37%, stb., stb., stb??birka vagy fricike, de ez a fidesz szerencséje?.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

werinter, 2019.11.29 10:07

Inkább az ÁFA-t kellene csökkenteni. A "világbajnok" 27% egészen elképesztő. Pont azt adóztatja szarrá a kormány, ami a legjobban pörgeti a gazdaságot. A fogyasztást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zuljin2, 2019.11.28 09:12

Az oké, hogy 1000 milliárdba kerül, de ennek egy jó része áfa formájában visszajön. Plusz újabb lendületet adna a kkv-knak is a plusz megrendelések miatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html