Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a társadalom azt várja el a 2016-os költségvetéstől, hogy több pénz legyen az egészségügyre, a szociális ellátásokra, az oktatásra és több pénze legyen az önkormányzatoknak. Tóbiás József kedden Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, ez az a négy terület, amelyek segítségével mérsékelni lehet a Fidesz-kormány által okozott társadalmi egyenlőtlenségeket.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 2016-os költségvetésről szóló bejelentéseiről részletesen itt olvashat.

Az ellenzéki politikus megerősítette pártja korábbi álláspontját: igazságtalannak tartják az egykulcsos adórendszert, amely korlátozza Magyarország gazdasági növekedését. Mint mondta, az emberek hiába kapnak több fizetést, ha többet költenek, mert a kormány növeli a fogyasztási adókat. Az MSZP elnöke szerint olyan adórendszere van szükség, amely a köz teherviselését valósítja meg, vagyis aki tud, többet vállaljon.

Tóbiás József úgy értékelte, a kormány a 2016-os költségvetést úgy vette elő, mint bűvész a kalapból a nyulat. Arról nem folytatott társadalmi egyeztetést, ezzel az elmúlt öt év gyakorlatát folytatja - tette hozzá.

A sertés tőkehús áfakulcsának csökkentéséről kérdésre válaszolva közölte, örülnek annak, hogy valamit megértett a kormány az elmúlt három év MSZP-s kezdeményezéseiből. Ne álljon meg a kormány, legyen bátrabb! - hangoztatta és azt javasolta, az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentse 27 százalékról 5 százalékra.

A Párbeszéd Magyarország véleménye szerint a 2016-ra tervezett költségvetés tovább növeli az egyenlőtlenséget - erről a párt szóvivője beszélt sajtótájékoztatóján. Tordai Bence szerint a változtatások önmagukban jelentéktelenek, de jól szemléltetik, hogy mit gondol a Fidesz az ideális társadalomról. Szavai szerint az egykulcsos szja egy százalékos csökkentésével minél többet keres valaki, annál jobban jár majd. A PM úgy gondolja a 2016-os büdzsének az "alapjövedelem költségvetésének" kell lennie, ezért a párt társelnöke, Szabó Tímea egy erről szóló módosító csomagot nyújt majd be az Országgyűlésnek - jelentette be.