Eltűnt az szja egy százalékát felajánlók ötöde

Évről évre egyre kevesebben ajánlanak fel a befizetett adóforintjaikból, holott támogatásra várók akadnak bőven - idézi a Világgazdaság cikkét az MTI.
Szepesi Anita, 2019. szeptember 10. kedd, 10:54
Fotó: Napi.hu

Három év alatt majdnem 400 ezerrel csökkent az adójuk 1 százalékát felajánlók száma. Amíg 2015-ben mintegy 2,2 millióan támogattak valamilyen civil szervezetet, addig 2018-ban már csak 1,8 millióan, ami azért is érdekes, mivel Magyarországon összesen 5,1 millió adóköteles magányszemély van - írja a napilap a NAV adatai alapján. Az adózók legtöbbször a gyermekek fejlődésére és gyógyítására, valamint állatmenhelyeknek adnak pénzt.

A NAV harmadik éve készíti el előre az adózók bevallását, amit nekik már csak láttamozniuk kell. Ekkor rendelkezhetnének adójuk egy százalékáról, ám erről egyre többen elfeledkeznek.

A technikai számmal rendelkező, úgynevezett bevett egyházak helyzete kiegyensúlyozottabb, de apad a nekik felajánlók száma is. Amíg 2015-ben még több mint egymillióan adakoztak valamilyen arra jogosult egyháznak, tavaly már csak alig több mint 990 ezren. A kiemelt költségvetési előirányzatra - Nemzeti tehetség program feladatai - 2015 és 2017 között több mint 320 ezren tartották fontosnak, hogy pénzt adjanak, de a múlt évben már csak 290 816-an.

A felajánlott összegek az egyházak esetében stabilnak mutatkoztak, ez még a legrosszabb évben is egymilliárd forint körül mozgott. Ezzel szemben a Nemzeti tehetség program feladataira csupán 300 ezer forint körüli összeget szántak az adózók.

HOZZÁSZÓLÁSOK