Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ügy előzménye, hogy a kormány és a református egyház október elején átfogó megállapodást kötött az együttműködésről, ennek részeként vállalta a kormány, hogy modernizálja az egyházaknak felajánlható szja egy százalékok elosztását.

Az utóbbi években a személyi jövedelemadó kulcsa látványosan csökkent, a bevételek azonban szinten maradtak, sőt nőttek is. Az idén az adók egy százalékából 19-19 milliárd forint juthatna a kedvezményezettekhez, ám ettől az elméleti összegtől fényévekre van a valóság - állapítja meg a portál szakírója.

A 25 ezer civil szervezet tavaly 6,6 milliárd forintot kapott 1,3 millió adózótól, míg a 31 bejegyzett egyház 6 milliárd forinton osztozhatott, ami 1,46 millió adózó ajánlott fel - vagyis az adózók bő negyede élt tavaly a felállással.

Mindeddig a civil szervezetekre és az egyházakra vonatkozó 1 százalékos szja-felajánlásra vonatkozó szabályok megegyeztek, minden adóévben külön-külön kellett rendelkezni a támogatni kíván civil szervezetről, illetve egyházról.

Ezzel szakítana a jelentős kormányzati hátszéllel most beterjesztetett adójavaslat. A módosító szerint a civileknél minden maradna a régiben, miközben az egyházak támogatását úgy könnyítenék meg a törvénytervezet szerint, hogy az adózónak elég lenne egyszer nyilatkozni a támogatandó egyházról, azt az adóhatóság minden évben prolongálná - mindaddig míg az adózó vissza nem vonja a rendelkező nyilatkozatot.

Új szabály, hogy ha egy egyház elveszti jogosultságát az szja egy százalékára, akkor arra felhívja a figyelmet a NAV - így szeretnék csökkenteni az érvénytelen felajánlásokat.