Szlávik János: az első tünet a szaglás, később az ízérzés elvesztése

Az elmúlt hetekben sok beteg számolt be arról, hogy már az első tünet a szaglás, később az ízérzés elvesztése volt, úgyhogy mi is tanultunk, és ha egy beteg ilyen panaszokkal jelentkezik, akkor szinte azonnal koronavírus-fertőzésre gyanakszunk - mondta Szlávik János, a A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az RTL Híradónak.
Domokos László, 2020. április 5. vasárnap, 10:58
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Úgy tűnik, egy ideig megmarad ez a napi 50-100 esetes emelkedés, de gyanítom, hogy a következő hetekben ez fel fog gyorsulni, és a csoportos fertőzésekből át fogunk jutni a tömeges fertőzések szakaszába - fogalmazott Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa az RTL Híradónak.

Szavai szerint ő mindig is maszkpárti volt, mivel ha valakin maszk van, az sokkal kevésbé tud szennyezett kézzel az arcához, orrához, szeméhez nyúlni. Véleménye szerint aki más emberek között van, az viseljen maszkot.

Volt már olyan, intenzív osztályon kezelt beteg, aki meggyógyult. A súlyos esetek is szinte maradványtünetek nélkül gyógyulnak. Idős, beteg embereknél azonban várható, hogy "1-2 szervrendszerük nem úgy fog működni", mint a fertőzés előtt.

Amikor megjelent a járvány, a Lászlóban úgy döntöttek, hogy kipróbálnak minden lehetséges gyógyszert a betegség ellen, így kétféle maláriagyógyszert, a HIV ellen korábban használt gyógyszereket, egy antibiotikumot, különböző immunerősítőket vetnek be egyszerre - az eddigi tapasztalataik alapján talán ezzel sikerül felvenni a harcot a koronavírus ellen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Archer58, 2020.04.05 12:50

Ezek szerint a fidesz-kdnp-t nem fenyegeti a veszély, nagyon jó az orruk, mindíg kiszagolják, hol lehet pénzt lenyúlni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2020.04.05 12:24

Az esetek hány százalékára jellemző a szaglás, ízérzékelés elvesztése? Mert rohadtul nem mindegy, hogy szinte minden esetben, vagy ez csupán néhány kivételes eset.
Vagy ez is készakarva visszatartott, titkos információ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html