Szlávik János fontos üzenetet küldött

Nem ad valós biztonságot, ha karácsony előtt csináltatunk koronavírus-tesztet - mondta Szlávik János infektológus az RTL Klubon.
Domokos László, 2020. december 12. szombat, 18:52
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Egyre többen jelentkeznek be a magánlaborokhoz, fizetős koronavírus-tesztre a karácsony előtti napokra, hogy negatív teszttel aztán elutazzanak rokonaikhoz, és együtt töltsék az ünnepeket.

Az egyik magánlaborban már a karácsony előtti időpontok több mint 60 százalékát lefoglalták emiatt - számolt be az RTL Híradó.

Eszerint mindkét tesztfajta, a PCR és az antigén teszt iránt is nagy az érdeklődés. A megszólaló magánlabor-vezető szerint az alegbiztosabb, ha valaki mindkét tesztet megcsináltatja és a tesztelés előtt két napig már nem megy sehova.

Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa viszont mindez csak hamis biztonságérzetet nyújthat - ezért óva int attól, hogy bárki negatív teszttel elutazzon idős rokonaihoz, mert a teszt előtti napokban vagy utána is könnyen megfertőződhetünk.

A tesztek ugyanis mindig csak egy adott időpillanatbeli állapotot mutatnák meg. Egy, a családi vacsora előtt elvégezett negatív teszt sajnos csak álbiztonságot mutat - fogalmazott Szlávik. A legkritikusabb éppen az első két nap, amikor még éppen nem jelennek meg az antitestek.

A tesztek sajnos nem segítenek abban, hogy megvédjük a családtagjainkat - mondta az infektológus. Véleménye szerint a rokonainkat csak akkor tudjuk biztosan megvédeni a fertőzéstől, ha nem találkozunk velük.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

I.N.R.I., 2020.12.13 08:21

@Arnika:
Szlávik úr az aki elhiteti a néppel, hogy az oltások után visszatér a régi rend. Nem kell maszkot hordani és távolságot tartani...ezt a hazugságot sugallja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Arnika, 2020.12.12 23:07

Ki ez a Szlávik akire hallgatni kell? Vezet egy vala,mit ott osztogassa már az észt, vannak az állam részéről kijelölt emberek a járványügyi dolgokra, kezdve Orbán miniszterelnökkel ez az ember még is jobban tudja a dolgokat?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I.N.R.I., 2020.12.12 19:06

A karácsonyi találkozások és a szilveszteri bulik 6-8 hét múlva telítik meg a kórházakat újból.
Jelenleg megdőlt az 50 éve vezetett halálozási statisztika.
Február és március elhozza a 3. hullám legsiralmasabb halálozási statisztikáját.
Addigra kifárad az eü.-i rendszer és több lesz a nem COVID halott mint az igazolt COVID-os.
Igazából ők is a járvány áldozatai mert járvány nélkül megmenthetőek lettek volna.
Ez nem teszteléseken és intézkedéseken múlik.
Ez az emberi felelőtlenség gyümölcse.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html