Szlávik János: az oltóanyag nem magát a betegséget akadályozza

Év végére Európába 400 millió koranavírus-elleni vakcina is érkezhet. Ennek kapcsán Szlávik János infektológus az ATV Start műsorában elmondta, em biztos, hogy ez lesz a "nyerő", ráadásul nagyon sokan nem beszélnek arról, hogy ez az oltóanyag nem feltétlenül a betegséget magát fogja megakadályozni, hanem az influenzaelleni oltóanyaghoz hasonlóan a betegség súlyosságát és a halálesetek számát hivatott csökkenteni.
Szász Péter, 2020. június 17. szerda, 17:55
Fotó: Getty Images

Senki nem gondolja azt, hogy lesz olyan oltóanyag, ami 100 százalékban meg tudja fékezni a járvány terjedését. Ez azért fontos, mert akkor bizonyos intézkedéseket hosszútávon fenn kell tartani, hogy akadályozzuk a vírus terjedését. Rendkívül jó dolog az oltóanyag, de lehet, hogy a vírus velünk marad - mondja Szlávik az ATV-nek.

A Pekingben történtekkel kapcsolatban elmondta, hogy kettő hónap után jelent meg egy olyan gócpont, ahol hirtelen 100 beteg lett és nagyon gyorsan terjedt a vírus, gyorsan kellett beavatkozni. Az infektológus szerint drámai, hogy be kellett zárni az iskolákat, az egyetemeket, és több 10 ezer embert kellett korlátozni abban, hogy elmozduljon az otthonából, ismét. Látszik ebből az esetből az, hogy szükség van ilyen gyorsreagálású intézkedésekre ahhoz, hogy megakadályozzuk a járványt, ébernek kell lenni.

A második hullám kapcsán Szlávik János elmondta, hogy az akkor lesz, ha velünk marad a vírus- vagy itt marad a populációban, vagy pedig kívülről behurcolják. Viszont azok az intézkedések, amik most is érvényben vannak, nem fogják lehetővé tenni, hogy súlyosabb legyen a második hullám.

HOZZÁSZÓLÁSOK