"Érdekesek az emberek, hogy a bevásárlóközpontban hordják a maszkot, aztán elmennek bulizni, mintha semmi nem lenne" - mondta Szlávik János az ATV Start műsorában.

Annak kapcsán kérdezték az infektológust, hogy a péntek reggeli adatok szerint 459 új koronavírus fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. A szakértő szerint a probléma az, hogy külföldről behurcolták a vírust, de már itt van, a közösségben terjed a betegség.

A mostani fertőzöttek átlagéletkora 30 év, de senki nem gondolhatja komolyan, hogy ez csak a fiatalok között marad, az idősekre is át tud terjedni - magyarázta az infektológus a műsorban. Aki szerint komoly probléma, hogy zárt térben sok ember nem védekezik megfelelően, ezért emelkedik a fertőzöttek száma ilyen ütemben.

A járványügyi hatóságok javaslatot tehetnek szigorításra, amit majd a kormánynak kell életbe léptetni, Szlávik elképzelhetőnek tartja, hogy lesznek szigorítások. Ennek kapcsán viszont azt is elmondta, hogy olyan intézkedéseket nem lehet hozni, mint tavasszal.

A szakértő arról is beszél, hogy ősszel mindig megnő a légúti fertőzések száma, emiatt nehéz lesz az új koronavírust megkülönböztetni az influenzától, vagy a náthától. Ezért érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást.

Szlávik szerint nem jó arról beszélni, hogy itt a második hullám, inkább fázisok vannak: az első volt a felkészülés, a második a lassítás, a harmadik fázis pedig a vírus legyőzése lesz. Utóbbihoz védőoltás kell.

Pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök is arról beszélt, hogy szigorítások jöhetnek, mert a vírus már itt van. Ezekről a heti kormányülésen szó is lesz, tehát akár már a hétvégén bejelenthetik az új korlátozásokat, vagy lazításokat.