Szlávik János újra a védőoltásokról beszélt

Azok a védőoltások, amelyeket a hatóságok engedélyeznek - legyenek akár hagyományosan vagy korszerű, új technológiával előállítva - egyaránt hatékonyak és biztonságosak - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának.
Domokos László, 2021. január 23. szombat, 18:04
Fotó: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

Bár elképzelhető, hogy a hatékonyság és az oltási reakciók szempontjából van különbség a védőoltások között, de abban nincs, hogy valamennyi törzskönyvezett vakcina megakadályozza azt, hogy a beoltott súlyos állapotba kerüljön, intenzív osztályra jusson és meghaljon - hangsúlyozta a szakember.

A járvány első hulláma idején a jelenleginél sokkal több ember szerette volna beoltatni magát a koronavírus ellen, az esetek nyári csökkenésével azonban ez az arány is alacsonyabb lett. Emellett ősszel elindult egy oltásellenes hangulat, de ahogy megjelent az első hatékony oltóanyag Magyarországon - amelynek láthatóan nincsenek súlyos szövődményei - az oltakozási kedv ismét emelkedni kezdett.

A legújabb számítások szerint már 30 százalék felett van azoknak az aránya Magyarországon, akik mindenképpen beoltatnák magukat a koronavírus ellen - mondta a főorvos.

Magyarországon eddig is sokféle védőoltást használtak, a gyermekeket több mint 20 vakcinával oltják be, de utazásokhoz kötötten vagy prevenciós céllal - például a méhnyakrák vagy az agyvelőgyulladás esetében - is adnak be védőoltásokat.

A koronavírus elleni vakcináknál is végigmentek a kutatók ugyanazokon a fázisokon, amelyeket a korábbi védőoltásoknál is alkalmaztak, csak sokkal gyorsabban, sokkal több emberen tudták rövid idő alatt kipróbálni, mert óriási összegeket fordítottak a kutatásokra.

Nem várható el, hogy teljesen eltüntessék a betegséget, mint a feketehimlő esetében, mert a koronavírus szinte biztosan velünk marad. De a védőoltásokkal - amelyek összetételén elképzelhető, hogy a mutációk miatt később majd változtatni kell - a betegség nem fog már milliók halálát okozó járvánnyá válni.

Az orosz Szputnyik V vakcina egy harmadik generációs korszerű oltóanyagon alapul. Ez az a technika, amit a brit AstraZeneca gyártásánál is alkalmaznak, és egy ártalmatlan adenovírussal váltják ki az ellenanyag termelést. Ezt a technikát az ebolánál már évekkel ezelőtt alkalmazták - tette hozzá Szlávik János.

A védőoltások hosszabb védettséget adnak, mint a betegség, hiszen sok koronavíruson átesett ember szervezetében nincs a védettséghez elegendő ellenanyag, így akár újra is fertőződhet. A védőoltásokkal azonban olyan mennyiségű antitest jön létre, amely legalább 6-8 hónapig biztosan megvédi a beoltottakat. Azért csak ennyi időt tudnak garantálni a szakemberek, mert ennél több idő nem telt még el az első védőoltások beadása óta.

A nyájimmunitás a lakosság 50-60 százalékának beoltásával érhető el. Azonban a járványveszély megszűnte után is maradhatnak koronavírusos esetek, viszont nem betegszenek meg és kerülnek kórházba tömegek - mondta Szlávik János.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Jozsi3333, 2021.01.24 20:00

@megalodon:
A járvánnyal kapcsolatban csak kormánynak tetsző hírek jelenhetnek meg.
Bármire ráfogható, hogy rémhírterjesztés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2021.01.24 18:43

@megalodon: És vajon mint mondana Szlávik az ARD német első számú vagy a ZDF másodszámú közmédiának avagy portugálul, mint Brazilában szokták?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2021.01.24 11:54

Árilis végére lefut a járvány magától, őszig meg szépen le lesz mindenki oltogatva,
Az tök mindegy melyik vakcinával, mindegyik jó lesz..

Kvázi az egész történet a következő őszi harmadik hullám elkerüléséről szól, a mostani második hullám meg már a maga utján lefut vakcina ide vagy oda, korlátozások ide vagy oda..

Valójában inkább azzal ez egy mutatóval kellene a kedves újságiróknak foglalkozni ami az egymillió lakosra eső halálos áldozatok számát mutatja, it Mo. kb a 17.-ik az országok eme kétes rangsorában és sajnos ez a mutató egyben jellemzi a járványkezelés sikerességét, -
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MaTar, 2021.01.24 10:27

Úgy tűnik a covidcelebektől nem szabadulhatunk, legyenek azok akár orvosok, akár politikusok. De legalább a média leszállhatna már a vakcinanacionalizmus és az oltásolimpia híreiről és áttérhetne az oltások pozitív eredményeire és a legalább ugyanannyira fontos fejleményekre, mint pl. a magyarországi cég által is fejlesztett COVID19 gyógyszer. A gyógyítás is van olyan fontos mint a megelőzés. De lehet, hogy fontosabb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html