Szlávik: szívbetegség jelentkezhet a gyógyultak egy részénél

Nem csak a tüdőt, hanem szinte az összes szervet támadja a koronavírus, a betegek jelentős részénél pedig komoly szövődmények léphetnek fel.
Csernátony Csaba, 2020. szeptember 16. szerda, 12:43
Fotó: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

Súlyos szövődményeket hagyhat hátra a koronavírus, a kigyógyult embereknél sok esetben szívbetegség, izomrendszert érintő fáradtság, különböző alvászavarok és általános gyengeség jelentkezik - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa a köztévében. Az esetek körülbelül 40 százalékban jelentkeznek ilyen tünetek.

Ez is mutatja, hogy ez a vírus nemcsak a tüdőt támadja, hanem szinte valamennyi szervrendszert - tette hozzá. Az adatok szerint a koronavírusból felgyógyultak jelentős része még hónapokig fáradtságra panaszkodik.

A gyógyultak tüdőkapacitásának szintje gyakran nem áll vissza az eredetire. Az intenzív osztályra került embereknél poszttraumás stressz szindróma is jelentkezhet . Szlávik János közölte, Izraelben és Magyarországon már folynak kísérletek a vírus nyálból történő kimutatására. Egy sikeres fejlesztés hatása rendkívül pozitív lenne, mivel így gyorsabbá és kényelmesebbé válna a tesztelés folyamata.

HOZZÁSZÓLÁSOK