Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Cikkünk folyamatosan frissül...

Csütörtökre újabb 23 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, eddig összesen 3816 főnél igazolták a pozitivitást. Az újabb 4 elhunyttal 509 főre emelkedett a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben meghalt betegek száma, 1996-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1311 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 42 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. Jelenleg 404 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen - sorolta Gál Kristóf a friss számokat az operatív törzs mai tájékoztatóján.

Kiss Róbert rendőr alezredes a mai Magyar Közlönyben megjelent rendeleteket ismertette, többek között, hogy látogathatóvá váltak a budapesti vendéglátóhelyek belső helyiségei, a játszóterek, és a szálláshelyek is fogadhatnak vendégeket.

A  hatósági házi karantént ellenőrző elektronikus alkalmazásra 1653 regisztráltak, az aktív felhasználók száma 953.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a betegekről beszélt. Elmondta, több tízezren lehetnek az országban, akik tünetmentesek illetve már átestek a betegségen, de ezt nem tudják magukról .

Az ismert esetek 80 százalékában is csak nagyon enyhe, vagy semmilyen tünetet nem okozott a koronavírus-fertőzés. Ugyanakkor több mint 1000 ember került kórházba súlyos tünetek miatt. Fő tüneteik a láz, a száraz köhögés és szagérzékelés elvesztése voltak.

A fertőzés velejárója az izom- és ízületi fájdalom, ritkán a hasmenés. Az időseknél más a betegség lefolyása, nem jelentkeznek tipikus tünetek, az immunhiány miatt ritkán lázasak, inkább az elesettség, az apátia, az étvágytalanság és fogyás jelentkezik.

Több mint 200 beteg került intenzív osztályra, sokan lélegeztetőgépen fekszenek, altatásban.

Több mint 500 beteg meghalt, a halál oka többnyire valamilyen fertőzés, szövődmény, a vírus nemcsak a tüdőt, hanem apró vérrögök  útján az agyat, a szívet, a vesét is megtámadja, ezek együtt vezethetnek egy többnyire idős beteg halálához  - magyarázta Szlávik János.

Az infektológus kiemelte, hogy a gyermekeknél kedvező lefolyású a fertőzés, nem ismernek 10 év alatti súlyos esetet, vagy halálos kimenetelt: Mindazonáltal a megfertőződnek, de kisebb arányú a súlyos kimenetel, és ők is terjeszthetik tovább a vírust. A kedvező lefolyás organikus magyarázata, hogy az orrukban kevesebb a vírus támadásának kitett receptor.

Szlávik szerint a magyarországi halálozás hasonló a környező országokéhoz és nem jelent rossz ellátást.

Nem tudjuk, hogy lesz tovább, de csökken az aktív fertőzöttek száma, és még mindig sok beteget kezelünk intenzív osztályon, van aki már 4 hete lélegeztetőgépen van - fogalmazott Szlávik János.

Kérdésekre válaszolva elmondta, noha napról napra felröppennek hírek az újrafertőződésről, az állatkísérletek szerint aki átesett a fertőzésen, hosszú hetekig, vagy hónapokig védett marad. Azt nem tudni, hogy a továbbiakban mit történik. Az újra kimutatott pozitivitás nem újrafertőződést, csak hosszabb gyógyulást jelent.

Elmondta, hogy eleinte nagyon sok magyar beteg kapott klorokint és hidroxiklorokint, és a ma már sokat emlegetett mellékhatásokat csak egy esetben észlelték. A terápiás protokoll azonban állandóan változik, és miután egyre több hír volt arról, hogy ez a szer hatástalan, ma már nem kapják a betegek.