Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Kínában törzskönyvezett favipiravir nevű szer Magyarországon is elérhető: a gyógyszer hatékonyan csökkenti a közepesen súlyos betegek számára a betegség lefolyását. Ugyanakkor nagy mennyiséget kell belőle bevenni, és terhesség alatt nem alkalmazható, de mivel az állatkísérletek azt mutatják, hogy a szer használata után a majmokat hosszú ideig nem lehet újrafertőzni, a gyógyszer a vakcina készítésében is segíthet.

A favipiravirt a Fujifilm vegyészei fejlesztették ki évtizedekkel ezelőtt, az ebolánál is bevált, influenzára és sok másra használják - mondta Szlávik János az Index.hu beszámolója szerint.

Ausztria felől a magyar állampolgárok számára könnyebbé vált az átkelés a határon, mert már egy négy napnál nem régebbi, negatív PCR-teszt bemutatása elegendő ahhoz, hogy ne kelljen az országba lépés után hatósági karanténba vonulni - mondta Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

A ahol nem történt enyhítés, ott továbbra is kötelező a határátlépés utáni 14 nap karantén, kivéve, ha valaki hitelt érdemlően bizonyítani tudja, hogy már átesett a fertőzésen, és tünetmentes, vagy hogy már a határátlépés előtt eltöltött 14 napot karanténban.

Már 1230-an regisztráltak a hatósági házi karantént ellenőrző applikáción, amelynek 948 aktív felhasználója van jelenleg, így csak 239 esetben kellett a hatóságnak személyesen ellenőriznie, történt-e szabálysértés.