Szlávik: többek között a dohányosok, a cukorbetegek tartoznak a kockázati csoportba

A kezdeti hat-hét kórház helyett már 78 intézményben látnak el vírusos betegeket - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Szerinte egyelőre bírják a terhelést a kórházak.
Csernátony Csaba, 2020. november 25. szerda, 11:31
Fotó: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

Már márciusban kiadtak egy országos kezelési protokollt a koronavírusos betegek ellátásáról, de ez az útmutató folyamatosan változik, teljesen természetes, hogy egyes gyógyszerek kikerülnek a javasolt készítmények közül. Jelenleg a favipiravir és a remdesivir az, amit leginkább használnak - mondta a főorvos.

A prognózisoknál ugyan sokkal fontosabbak a tények, de Szlávik János sem tartja kizártnak a napi 178 koronavírusos halottat: minél többen kerülnek intenzívre, annál többen veszthetik életüket.

Az infektológus elmondta, hogy a férfiak többen betegek, mint az azonos korú nők, és továbbra is igaz, hogy főleg az idősebb korosztály veszélyeztetett. Kockázati csoportba pedig például a cukorbetegség, a dohányzás, a Down-szindróma, a kóros elhízás, illetve a szív és érrendeszeri betegségek tartoznak, de ezek mellett mindenkire veszélyes lehet a koronavírus.

HOZZÁSZÓLÁSOK