Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bűnszervezet 2014 júliusa és 2015 februárja között legkevesebb 21 alkalommal legalább 93 migránsnak nyújtott segítséget a Nyugat-Európába jutáshoz. Ennek ellenértéke összesen körülbelül 50.000 euró, azaz mintegy 15 millió forint volt. Az embercsempészés ára úticéltól függően 400 és 600 euró között mozgott - olvasható a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség közleményében.

A bűnszervezetet egy, a Szlovákiában élő vezető irányította. Az autókat, a szállításhoz szükséges készpénzt és a mobiltelefonokat ő adta át a szlovákiai sofőröknek, akik az utasításának megfelelően Magyarországra indultak a bevándorlókért.

A szállítandó migránsokat a két afgán állampolgárságú, Magyarországon tartózkodó középvezető szervezte be magyarországi menekülttáborokból, valamint utaztatta Magyarországra Szerbián és Bulgárián keresztül Görögországból.

A bevándorlók Nyugat-Európa felé tartva több esetben összezsúfolva, kényelmetlenül, illetőleg csomagtartóban elhelyezve utaztak.

A bűnszervezet felszámolására 2016 áprilisának elején került sor. A felderítést és a bizonyítást nagymértékben elősegítette a nemzetközi nyomozócsoport létrehozása. Ennek köszönhetően a Győri Járási és Nyomozó Ügyészség, valamint a Bratislavai V. Kerületi ügyészség vezetése mellett a magyar és szlovák hatóságok több nyomozati cselekményt közösen hajtottak végre.

Az ügyészség a vádiratban az elkövetőket a csempészett személy sanyargatásával, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja.