A szlovákiai rendőrök 12 órás szolgálatokat teljesítenek majd. Marokfegyvert, bilincset, gumibotot és gázspray-t magában foglaló felszerelést visznek magukkal, éjjellátó készülékük is lesz, és a lehetőségekhez mérten autót is kaphatnak. Legkevesebb két magyar rendőrrel és egy magyar katonával közösen járőröznek majd, hogy megakadályozzák a menekültek tiltott határátlépését. Szükség esetén a járőrcsapatokat kiegészítheti egy cseh rendőr is. Egymás között magyarul és angolul zajlik majd a kommunikáció.

A kiküldetés költségeit a belügyi tárca saját költségvetéséből fedezi. A szlovákiai rendőrök magyarországi szolgálatteljesítését szolgáti útként kezelik, miközben a szlovák belügyminisztérium a napi kosztpénz felének megfelelő összeget javasol zsebpénzként.

Ez 22,50 eurót jelent naponta egyetlen rendőr esetében, 50 rendőrrel számolva egy hónapra pedig 33 750 eurót. A szlovákiai rendőrök magyarországi tartózkodásával és a küldetéssel járó egyéb kiadásokat a magyar fél állja. A rendőröket hotelben vagy panzióban szállásolják majd el, napi legalább három étkezés biztosított számukra, valamint egy további éjszakai szolgálat esetén. Az üzemanyagdíj és a szolgálati járművek karbantartása is Magyarország számláját terheli majd.

A rendőröket a szlovák határ- és idegenrendészeti egységekből, illetve dél-szlovákiai rendőrkapitányságokról válogatják ki, éppen azért, mert ott szlovákiai magyarok is teljesítenek szolgálatot.

A szlovák belügyminisztérium közleménye szerint nyilvánvaló, hogy a magyar-szerb határszakasz jelenleg az egyik legsérülékenyebb része az Európai Unió külső határainak.

Szlovákia a rendőröket a visegrádi szövetségen belüli szolidaritás jegyében küldi Magyarországra. A cseh kormány a múlt hét elején döntött arról, hogy első szakaszban 25 katonát és szárazföldi műszaki eszközöket küld magyar partnerének, hogy segítsen a schengeni határ őrzésében. A lengyelek pedig egy helikoptert küldenek személyzettel együtt.