Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés indexe alapján Budapest mellett Dunaújváros, Tököl és Putnok szerepel a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel. Székesfehérvár, Veszprém, Várpalota, Százhalombatta, Pécs, Vác, Szolnok, Eger, Miskolc, Sajószentpéter, Nyíregyháza és Salgótarján levegője egészségtelen minősítést kapott, míg Dorog, Esztergom, Kazincbarcika, Hernádszurdok, Oszlár és Szeged levegője is kifogásoltnak számít.

A Levegő Munkacsoport szerint azonban ilyen helyzetekben is lehet csökkenteni a kockázatokat. Ezek a következők:

 

  • Vegyünk több folyadékot magunkhoz.
  • Fogyasszunk friss zöldségeket, gyümölcsöket, C-vitamint, mivel ezek antioxidánsként képesek a szervezeten belül csökkenteni a káros hatásokat.
  • Kerüljük a szellőztetést. Ha erre mégis sor kerül, akkor tegyük, amikor a legalacsonyabb a levegő szennyezettsége. (Ahol a közlekedés a fő szennyező, ott inkább a hajnali órákban, ahol pedig a fűtés, ott általában a kora délutáni órákban ajánlott kitárni az ablakokat rövid időre.)
  • A szabadtéri sporttevékenység nem ajánlott, különösen az intenzív testmozgást igénylő gyakorlatok, bár megjegyzendő, hogy a testmozgás a vérkeringés javításával és az aerob folyamatok támogatásával hozzájárul a szennyezés okozta tünetek csökkentéséhez. Abban az esetben, ha mégis mozogni indulunk, ezt az előző pontban ajánlott órákban tegyük, és kerüljük a forgalmasabb útszakaszokat, inkább a kisebb mellékutcák és parkok felé vegyük az irányt.
  • Ha van lehetőségünk rá, ne válasszuk a szilárd tüzelést.
  • Ha nincs más lehetőségünk, mint a szilárd tüzelés, figyeljünk a tűz helyes megrakására és a megfelelő légellátásra. A tüzet soha nem alulról, hanem felülről kell meggyújtani, hogy az égés elegendő levegőhöz jusson a fokozatosan kialakuló huzat révén.
  • A gumi, műanyag palack, kezelt fa, ruhanemű vagy bármilyen hulladék elégetését jogszabály szigorúan tiltja, ebből ugyanis halálos mérgek jutnak a levegőbe, többek között a lakásba is.
  • Az avarégetés általában sem ajánlott (számos településen kimondottan tilos), azonban szmog idején semmiképp ne égessünk zöldhulladékot.
  • Csökkentsük minimálisra az autóhasználatot, helyette a közösségi közlekedés igénybevétele ajánlott.
  • Kerüljük a lakásban a hagyományos porszívó használatát. Helyette inkább használjunk robotporszívót, ez nem keveri fel a port, vagy nedves ruhával töröljük fel a padlót.
  • Külön figyeljünk azokra, akik veszélyeztetett csoportokba tartoznak, különösen, ha egyedül élnek. A szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, asztmások, fiatalok és idősek, várandós nők, mozgásukban korlátozottak nagyobb kockázatnak vannak kitéve!

 

+1. Tartós változás akkor érhető el, ha minél többen követelik a döntéshozóktól a szükséges intézkedések meghozatalát. Már számos példa van arra (például Gödön és Zircen), hogy lakossági összefogással jelentősen sikerült javítani a levegő minőségét.