Szűcs Somlyó Mária közölte: az intézkedésre azután került sor, hogy a főváros levegőjének ózonszintje három egymást követő óra átlageredménye alapján, négy mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira, például a gyermekekre, az időskorúakra és a krónikus betegekre - tette hozzá.

A főpolgármester arra kér mindenkit, hogy részesítse előnyben a tömegközlekedést, a termelőüzemek működtetői mérsékeljék az úgynevezett ózonelőanyagok kibocsátását, mérsékeljék a szénhidrogén-kibocsátással járó tevékenységet, például a bitumenolvasztást, festést, mázolást.

A közlemény szerint, az ózonszint emelkedését az ózonelőanyagok jelenlétén túl az intenzív napsugárzás, a magas hőmérséklet, a vegetációs időszakban a növények által fokozottan kibocsátott szerves vegyületek és a szélcsendes időjárás segítik.

A szakemberek azt ajánlják , hogy 12 és 18 óra között senki ne szellőztessen és lehetőleg ne tartózkodjon a szabadban - közölte a kommunikációs igazgató.