Szmogriadó Miskolcon is Nyíregyházán is

Miskolcon és Nyíregyházán is elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, miután a szálló por átlagkoncentrációja két egymást követő napon meghaladta a küszöbértéket.
MTI, 2015. november 7. szombat, 11:30
Fotó: Napi.hu

Miskolcon elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, miután a szálló por átlagkoncentrációja két egymást követő napon meghaladta a küszöbértéket. A tájékoztatási küszöbérték 75 mikrogramm köbméterenként.

Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), Miskolc polgármestere szombati közleményében arra kérte a város lakóit, hogy lehetőség szerint részesítsék előnyben a tömegközlekedést és a gáztüzelést. Emlékeztetett arra, hogy a szmogriadó tájékoztatási fokozata idején tilos a kerti hulladék elégetése, valamint a tarló égetése.

Életbe lépett a szmogriadó riasztási fokozata szombaton Nyíregyházán is - közölte a polgármesteri hivatal sajtófőnöke. Parillák Gabriella szerint a szálló por koncentrációjának 24 órás átlagértéke két egymást követő napon túllépte riasztási küszöbértéket. Csütörtökön köbméterenként 124, pénteken pedig már köbméterenként 134 mikrogrammot meghaladó értékeket mért a Széna téri mérőállomás. A riasztási küszöbérték 100 mikrogramm köbméterenként.

A riasztás értelmében tilos a kerti hulladék és a lábon álló növényzet nyílt színi égetése - tette hozzá a sajtófőnök. Megjegyezte, a légszennyezettség a péntek déli, kora délutáni órákban is magas volt a városban, ezért az önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy lehetőleg ne használják személygépjárműveiket - főként a dízelüzeműeket, utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy közlekedjenek gyalogosan, valamint a fűtésnél a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

A rövidtávú, regionális meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben vasárnapra várható átmeneti javulás.

Budapesten Tarlós István főpolgármester szombat hajnalban rendelte el a szmogriadó riasztási fokozatának bevezetését. Budapesten is a szmogriadó riasztási fokozata lépett életbe szombaton.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2015.11.07 19:15

???
Miskolcon jobb a levegő, mint BP-n.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.11.07 18:08

Mivel az USA, Ausztrália és Kína ellenállása miatt nem sikerült a tervezett globális felmelegedést visszaszorítani és túlléptük a visszafordíthatatlan következményekkel járó környezeti változásokat Miskolc 40 év múlva sírva, könnyezve tekint majd vissza 2015-re amikor még csak ez volt a legnagyobb gondja. Addigra a kisiskolásainak több mint a fele krónikus légzőszervi betegségben fog szenvedni. Cigizni sem kell, hogy a lakosság döntő hányada COPD-s legyen.
Usa, Ausztrália, Kína...akik miatt szmog van most Miskolcon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html