Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Továbbra is szennyezett a levegő Budapesten, ezért indokolt a szmogriadó riasztási fokozatának fenntartása - közölte a Fővárosi Önkormányzat. A tájékoztatás szerint "a szálló por (PM10) 24 órára számított átlagos koncentrációja a fővárosi működő 10 mérőpontból 8 helyen meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3), tehát hétfőn - jelentős forgalomcsökkenés mellett - kismértékű javulás már érzékelhető volt, ugyanakkor összességében a fővárosban továbbra is veszélyesen magas szennyezettségi szint a jellemző".

A legfontosabb számok: 6-22 és 0-4-ig

A szmog miatt már hétfőn életbe lépett az a korlátozás, amely minden nap reggel 6 órától este 22 óráig kitiltja Budapestről azokat a járműveket, amelyek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód: 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

Ez a korlátozás nem terjed ki az M0-ás budapesti szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Szépjuhászné útja-Budakeszi út-Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Nagyrét utca-Máriaremetei út-Hidegkúti út-Budapest közigazgatási határa. Aki megszegi a korlátozást, az akár - a Fővárosi Önkormányzat szombaton kiadott közleménye szerint - 150 ezer forintra is büntethető. A Hvg.hu kedden ugyanakkor arról írt, hogy a szabálysértések büntetési tételeit részletező kormányrendelet szerint viszont nincs szó 150 ezer forintos bírságról. A rendelet szerint ugyanis nem tartja be a rendelkezést, 30 ezer forintra büntethető - a helyszíni bírság 15 ezer forint. Az ellenmontásról a Főpolgármesteri Hivatala sajtófőnöke a lapnak azt mondta: "A 150 ezer arra vonatkozott, hogy úgy általában ennyi a szabálysértések miatt kiróható büntetés maximuma, de egyébként valóban van rendelet, amely a levegőszennyezésre vonatkozik, és ott tényleg 15-30 ezer forintos büntetés szerepel."

Sebességkorlátozás is szóba jöhet

A Fővárosi Önkormányzat szmogrendelete további lépésekre is lehetőséget ad. Többek között arra, hogy indokolt esetben korlátozzák a járművek sebességét. (Erre még nem került sor a mostani szmogriadó során.)

A rendelet szerint elrendelhetik a 20 km/h-s sebességcsökkentést, kivéve, ahol 30 km/h vagy kisebb a megengedett legnagyobb sebesség.

A szmogradóról és az érintett autókról a Totalcar korábbi cikkében olvashat részletesen.