Szmogriadó van Budapesten - sokba kerül, ha nem figyel a korlátozásra

A magas szállópor-koncentráció miatt hétfő reggel 6 órától Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot - közölte a Főpolgármesteri Hivatal vasárnap éjszaka az MTI-vel.
MTI, 2017. január 23. hétfő, 07:19
Fotó: Napi.hu

A közlemény szerint a vasárnapi mérési adatok alapján a szálló por (PM10) 24 órára számított átlagos koncentrációja a fővárosi működő 10 mérőpontból mindenhol meghaladta a riasztási küszöbértéket, tehát vasárnap gyakorlatilag az egész városban változatlanul veszélyesen magas volt a fővárosi környezeti levegő szállópor-szennyezettsége.

Tekintettel a fővárosi környezeti levegő tovább romló állapotára, a szombat délutáni előzetes tájékoztatással és a vasárnap hajnali hatósági határozat kiadásával összhangban hétfő reggel 6 órától Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód: 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot. A forgalomkorlátozás - további hatósági intézkedésig - minden nap 6 órától 22 óráig tart.

Kivétel

A forgalomkorlátozás nem terjed ki az M0-ás autóút Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében a következő útszakaszokra: Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út - Szépjuhászné útja - Budakeszi út - Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa - Nagykovácsi út - Nagyrét utca - Máriaremetei út - Hidegkúti út-Budapest közigazgatási határa.

Durva bírság jöhet

A gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben - százötvenezer forintig terjedő - bírságot szabhat ki.

A vonatkozó jogszabályok szerint szálló por esetében a riasztási fokozat akkor áll fenn Budapesten, ha a szálló por (PM10) koncentrációja a riasztási küszöbértéket három mérőponton, két egymást követő nap, 24 órás átlagában meghaladja, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat éjjeli előrejelzése szerint hétfőn a levegőminőség romlása mérsékeltebb lesz vagy helyenként akár meg is állhat, de összességében a PM10 értékek napi átlaga még így is a riasztási határérték felett vagy annak közelében alakulhat. A hét első felében sem az időjárásban, sem a levegő minőségében nem várható érdemi változás, a PM10 értékek is a riasztási határérték körül maradnak. Csütörtökön a kissé megélénkülő szél kis mértékben javíthat majd a levegő minőségén, azt követően viszont ismét a szennyezőanyag-koncentrációk emelkedése valószínű.

Mit tehetünk?

A szmoghelyzet romlásának elkerülése érdekében a főpolgármester egyúttal arra kérte a lakosságot, hogy mérsékeljék, vagy lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, mellőzzék a gépjárművek indokolatlan - álló helyzetben történő - alapjárati üzemeltetését, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést, mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, a szolgáltató és termelő üzemeket pedig arra, hogy csökkentsék porkibocsátásukat.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a papírhulladék és kezeletlen fahulladék kivételével nem szabad a háztartási szemetet elégetni.

A közlemény szerint az őszi-téli fővárosi szállópor-szint egyharmada származhat a háztartási eredetű szilárd, leginkább fatüzelésből, míg egyhatoda a közlekedési kibocsátáshoz köthető. A fővárosi szálló por szennyezettségi szinthez a közlekedés és/vagy a szél által felkavart por is mintegy 10-20 százalékban járul hozzá, továbbá 5 százaléka a gépjárművek gumiabroncsainak kopásából származik. Ugyanakkor publikált számítások azt mutatják, hogy például külföldről Magyarországra 30 százalékkal több aeroszol részecske érkezik, mint amennyit Magyarország területén összesen kibocsátanak, vagy amennyi itt keletkezik.

Mit ne tegyen?

Azt javasolják, hogy elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók (gyermek, időskorú, beteg) kerüljék a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja, különösen asztma, hörghurut esetében, és csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

A mérési eredményekről és a friss információkról itt és itt tájékozódhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2017.01.24 16:11

@lauda: Te is rosszul latsz a szmogtol, mint kriximaxi nyugger haverod :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2017.01.24 15:51

@V0LE: Látom szüneted van , miért nem töltöd hasznosan???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2017.01.24 15:38

@laci_52: Mondjuk a legolcsóbb az ami ingyen van tehát a szemét égetése. Induljunk ki abból hogy 1m3 gáz az 34 Mj. Ebből elégetek havonta 300-500 m3-t Most inkább 500m3 ez 17000Mj kb ugyanez SZÁRAZ fából 16Mj/kg al számolva : 1062 kg lenne de mivel nem száraz meg úgyis becsapnak vásárláskor és sokkal rosszabb hatásfokkal égeted el ezért 10 Mj/kg a reális érték szerintem. Tehát 1700 kg.
Nézzük az árakat :gázból 2,875 körül van 1 Mj Ez esetünkben olyan 50 ezres számla tokkal vonóval kényelemmel.
Ugyanez fával : kb 2500 HUF/mázsa áron : 17x2500 = 42500 HUF Tehát ott vagyunk amiről beszélek :) csak hát ez orbánisztán és inkább fulladjon meg a fél ország de foci az legyen !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.01.24 14:53

@rotaryfun: "A mostani ár feléért is adhatnák a gázt ha akarnák"

De nem akarják! A sokat reklámozott rezsicsökkentés a gáznál nem igazán jött össze.Családi házas városnegyedben lakom, mindenfelé barna vagy fekete füstöt okádnak a kémények, pedig a gáz mindenhova be van vezetve. Kényelmesebb is lenne gázzal fűteni, de a legtöbb ember nem tudja megfizetni.

Nekem évi 360 000 forint megy gázra, aki az enyémnél nagyobb házban lakik, annak még többe kerülne. Világos, hogy ez csak annak a családi költségvetésébe fér bele, aki jóval az átlag fölötti jövedelemmel rendelkezik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2017.01.24 14:26

@lauda: Mar megint a masokra mutogatas tata, nem volt meg eleg?

Gondolod a nemeteknel is ha valami szar, akkor egybol Mo -ra mutogatnak, hogy "dehat ott is sz.r" ?

A nemeteknek koszonheti az egesz vilag, hogy ilyen gyorsan fejlodnek a nap- es szeleromuvek es termeszetesen azt is, hogy az arak a toredekukre estek ( ebben nagy szerepet jatszik kina is ). Nemetorszag kituzott egy meglehetosen komoly celt, hogy a felhasznalt energia 40-45% -at 2025 -re megujulokbol fedezik, es nagyon ugy tunik, hogy ezt a celt mar joval 2025 elott elerik. 2015 -ben mar 32% folott voltak. A szeneromuveket pedig folyamatosan felszamoljak, csak az atmeneti idoszakban tamaszkodnak rajuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html