Létszámhiánnyal várják az idősotthonok a második hullámot

A borzasztóan alacsony fizetések miatt tömeges a munkaerő elvándorlása a szociális szférából, így nehezen teljesülhet a koronavírus-járvány második szakaszára való felkészülés legfontosabb feltétele, vagyis hogy elegendő szakember legyen az idősotthonokban - írja a Népszava.
Szepesi Anita, 2020. augusztus 24. hétfő, 10:12
Fotó: Pixabay

Rendszeresen és soron kívül is ellenőrzik a kormányhivatalok a szociális intézményekben, köztük az idősotthonokban a tárgyi és személyi feltételeket, a megfelelő működést - felelte a Népszava kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A létszámhiány csökkentésére tett felszólítások azonban hatástalanok jelentős központi béremelés nélkül.

A szociális területről a rettenetesen alacsony fizetések miatt tömeges az elvándorlás. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összehasonlító adatai szerint idén májusban például egy villamosenergia-iparban dolgozó ember havi nettó keresete 535 ezer forint, pénzügyi területen 450 ezer forint volt, de még a közigazgatásban is 317 ezret lehetett keresni, egy szociális ágazatban dolgozó viszont átlagosan, kedvezmények nélkül csak nettó 130 ezer forintot vihetett haza.

A koronavírus-járvány második szakaszára való felkészülés legfontosabb feltétele, az elegendő szakember biztosítása így komoly nehézségekbe ütközik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2020.08.24 10:53

A narancsmadzagokra lógatott ígéreteknek ennyit érnek....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html