A 2019-es büdzséhez készített törvényjavaslatban két évvel, 2019-ről 2021-re csúsztatták a szociális temetés bevezetésének idejét. Most azonban kiderült - a 2020-as költségvetést megalapozó, kedden parlamentnek benyújtott  törvényjavaslatból -, hogy az eredetileg 2014-ben bevezetni tervezett temetkezési móddal leghamarabb 2022-ben lehet végső búcsút venni a rokonoktól - írta cikkében az Mfor.hu.

A temetési árak sok családot állítanak pénzügyi kihívások elé, nekik jelentene segítséget a szociális temetkezés (ekkor a hozzátartozók dolga lenne a temetési előkészületek elvégzése).

A csúszás oka nem derül ki a törvényjavaslatból.

Ha a hozzátartozó vállalja, hogy részt vesz a temetés előkészítésében és lebonyolításában, akkor az állam átvállalja a költségeket. A szociális temetés lehetősége jövedelmi viszonyoktól független, és családok százainak nyújthat jelentős segítséget - mondta 2013 szeptemberében Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője a szociális temetést lehetővé tevő törvénymódosítás szavazása előtt; hozzátette: emellett a köztemetés intézménye és a temetési segély sem szűnik meg.