Szokatlanul bünteti a munkanélküliséget egy magyar település

Már nemcsak bevételszerzés, hanem a nemkívánatos személyek távol tartása céljából is születnek helyi adók. Alsónémediben napi 800 forintot kötelesek fizetni, akiknek régóta nincs munkájuk, és nem a saját lakásukban élnek - értesült a HVG.
Napi.hu, 2016. augusztus 21. vasárnap, 16:08
Fotó: Napi.hu

Alsónémedi képviselő-testületének a napokban kevesebb mint fél óra elég volt arra, hogy ellenszavazat nélkül megalkossák azt a rendeletet, amelynek értelmében szeptembertől napi 800 forint adót kell fizetniük azoknak a településen nem saját vagy rokonuk tulajdonában álló ingatlanban élőknek, akiknek több mint 90 napja nincs bejelentett munkájuk. A rendelet arra is kitér, hogy az esetleges adóelkerüléseket ellenőrizendő az önkormányzat megbízottai bármelyik magánházba bemehetnek - olvasható a lapban.

Ahogy a képviselő-testületi ülésen elhangzottakból is kiderül, a rendeletet valójában a településen nagy számban jelen lévő, Romániából - jórészt idénymunkákra - érkezőkre szabták. A több száz, életvitelszerűen Alsónémediben lakó romániai magyart, illetve románt egyebek mellett azért szeretnék távozásra bírni, mert - jellemzően bejelentett munkavégzés nélküli alkalmazásuk révén - lenyomták az órabéreket a térségben.

A településen ugyanakkor azt is elismerik, hogy a külföldről érkezők nem feltétlenül veszik el a magyarok kenyerét, hiszen többnyire olyan munkákra alkalmazzák őket, amelyeket a helybeliek nem is nagyon akarnak elvállalni. A románok egy része például a közeli települések határaiban lévő barackosban dolgozik.

Nagy szabadság a helyi adók rendszerében

Az effajta rendeletekkel kapcsolatban a Kúria kimondta: az önkormányzatoknak adott parlamenti felhatalmazás nem terjed ki arra, hogy meghatározott társadalmi csoportokat vagy jól körülhatárolható személyi kört a település elhagyására kényszerítsenek, megnehezítsék a letelepedésüket. E precedensnek is tekinthető Kúria-döntés alapján valószínűleg az alsónémedieknek is lesz még mit magyarázkodniuk a különböző jogi fórumokon.

Az adófajtáknak ugyanakkor szinte csupán a helyi képviselők fantáziája szab határt , miután a parlament döntése értelmében csak arra nem vethető ki helyi sarc, amit már valamilyen országos elvonással sújtanak - hívja fel a figyelmet a HVG.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

HauserArnold, 2016.08.22 10:13

@Dakota Summer:

Magyar ember magyar véleménye....
Nemsokára te is megkaphatod a keresztedet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.08.22 10:09

@Dakota Summer:
értő olvasással eljutnál arra a pontra, hogy rájuk is vonatkozni fog, de úgy látszik te nem erre akartad felhasználni a hozzászólásodat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.08.21 22:28

A bolsi lap persze ferdít. Nem romániai magyarokról van szó, hanem cigókról, akik hozták magukkal az otthoni kultúrát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html