A Napi Gazdaság hétői számának cikke

Az éves átlagos pénzromlást 5,4 százalékra teszik a lapunknak nyilatkozó elemzők a májusi 5,3 százalék után, egyelőre kicsi az esély arra, hogy az index akkora meglepetést okozzon, mint májusban. Az alapforgatókönyvben valamennyi prognoszta egyetért: dezinflációs hatás érvényesülne Magyarországon a gyenge belső kereslet miatt, ám a folyamatos adóváltoztatások rendre a jegybanki cél fölött tartják az inflációs pályát, ezért legkorábban csak a jövő év végén érhető el a cél.

Júniusban tovább szakadtak az üzemanyagárak, ebből egy kicsi júliusra is jut, de a következő hetekben várhatóan ismét jelentős drágulás jön − mondta lapunknak Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A Széll Kálmán terv 2.0 miatt a Takarékbank már emelte előrejelzését, e szerint az inflációs cél 2014 elejére érhető el, és mivel ez a monetáris időhorizonton belül van, önmagában lehetővé tenné a nagyon óvatos és fokozatos kamatcsökkentést − véli Suppan, aki az év végére 6,50−6,75 százalékos alapkamatra számít.

A folyamatokat ellensúlyozza a most bevezetett telefonadó

Ezzel szemben Gabler Gergely, az Equilor elemzője azt várja, hogy a júniusi fogyasztói árindex 5,5 százalékra nőtt. Ugyan júniusban havi alapon csaknem 2 százalékkal csökkent az üzemanyagok ára, a bázishatás magasan tarthatja az év/év mutatót. Gabler szerint a dezinflációs folyamatokat ellensúlyozza a júliustól bevezetett telefonadó. Decemberre 4,6 százalékra süllyedhet a fogyasztói árindex, a magas tavalyi év végi bázis következtében, így a teljes 2012-es átlaginfláció 5,2 százalék lehet − véli a szakember. Az év végére 50 bázisponttal alacsonyabb alapkamatot vár, annak ellenére, hogy − az újabb adóhatás miatt − jövőre sem tartja valószínűnek, hogy elérhető a jegybanki cél.

Idén az átlagos infláció 6 százaléknál nem sokkal lesz lejjebb és jövőre is bőven az MNB 3 százalékos célja felett alakulhat, amit átmenetileg a jövő nyári hónapokban el is érhet − véli Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője. Ebben jórészt külső, a monetáris politika által nem befolyásolható tényezők játszanak szerepet (elsősorban adóintézkedések), miközben kereslet oldali inflációs nyomásról továbbra sem lehet beszélni.

Átlag felett drágulhattak az élelmiszerek

Kétséges az élelmiszerárak júniusi alakulása, a kedvezőtlen időjárási helyzet miatt átlag feletti drágulást vár Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője, aki 5,6 százalékra emelkedő indexet vár júniusra. A májusi vártnál jobb adat miatt az Erste visszavette a 2012-es átlagos inflációs előrejelzését 5,6 százalékra a korábbi 6 százalékról, illetve az éves csúcsot is alacsonyabban várja. A forint árfolyamának az inflációra gyakorolt hatása egyelőre visszafogott, valószínűleg a recessziós környezet nyomán a gyengébb árfolyam hatásai nem tudnak érvényesülni az ipari termékek áraiban.