Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jelenleg a magyar szabályozás szerint a mozi nem válogathatja meg, hogy kit enged be egy filmre, vagyis életkor alapján nem tehet különbséget néző és néző között - mondta Taba Miklós, a Nemzeti Filmiroda igazgatója az Inforádiónak.

Az Országgyűlés által 2003-ban, a filmtörvényben meghatározott rendszer lényege, hogy a mozi tájékoztat, nem kötelez, nem ír elő és nem állít tiltófákat az ajtajába - sorolta a szakember, aki szerint a korhatáros tájékoztatás elsősorban a felelősen gondolkodó szülőket célozza, akik a gyereküket is így nevelik és irányítják.

A mozi a szülőt és a gyermeket is figyelmeztetheti, de nincs lehetősége a korhatár betartatására - mondta Boros Erika, a Mozisok Országos Szövetségének elnöke. Így ha valaki saját akaratból be akar menni egy előadásra, érvényes jegy fejében megteheti, illetve a szülők bevihetik a gyereküket, ha így döntenek.

Meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy a gyermekek ne ülhessenek be egy 16-os, vagy egy 18-as karikával ellátott filmre a moziba, de ez nem jogalkotói kérdés - véli L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke. A politikus szerint lehet változtatni, de nem biztos, hogy jogalkotói kérdés, mert a túlzott szigor úgy hat a társadalomra, hogy azt mondhatják az emberek: "a kormánypártok megint a szabadságjogokat akarják korlátozni", még akkor is, ha egyáltalán nincs ilyen törekvés.

Úgy látja, hogy a jelenlegi törvény újraszabályozását szakmai és társadalmi vitának kellene megelőznie.