Szokott vászontáskában vásárolni? Akkor erről jobb, ha tud!

Egyre több ember igyekszik csökkenteni műanyaghasználatát, ennek pedig egyik módja, hogy vászontáskát használnak a vásárláskor. Ennek azonban vannak kockázatai - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Szász Péter, 2020. október 15. csütörtök, 16:49
Fotó: Getty Images

Az élelmiszert értékesítő vállalkozó a forgalmazás minden szakaszában köteles biztosítani, hogy az élelmiszerek ne szennyeződhessenek, és felelős az élelmiszer biztonságosságáért - olvasható az "Ételt csak okosan" oldalon.

A vásárló által magával hozott, saját csomagolóanyag higiéniai szempontból kockázatot jelenthet, ezért az élelmiszer-vállalkozók jogszabály által meghatározott felelősségük keretében jogosultak eldönteni, hogy a saját csomagolóanyagba történő élelmiszer átadásból adódó esetleges kockázatot vállalják-e.

Azaz a kereskedőtől függ, hogy engedi-e az üzletben a saját táskában vásárlást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Elhetetlen, 2020.10.15 22:07

@europeer: Nem tiszta az eset. Veszek, húst, kenyeret, zöldséget három vászontáskában. Ha a húst papírban kérem, véres, zsíros lesz, nem mehet a szelektív papírba. Ha adunk a higiéniára, akkor minden vásárlás előtt mosni kell minden táskát, víz, áram, mosószer, fertőtlenítőszer, ezzel nincs baj? A vászon gyártásának költségeiről még nem is tudok, ezt csak elhiszem: https://index.hu/tudomany/til/2019/04/14/megsem_olyan_jo_a_kornyezetnek_a_vaszonszatyor/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.10.15 17:01

A politika kiszámolta már, hogy mennyi műanyagot használunk el és dobálunk ki feleslegesen?
Például a porszívók esetében. Egyszerhasználatos papírporzsák, fél kilónyi műanyag csatlakozóval. Ezzel mi a tököm van, ez nem közellenség? Ez nem mi, csak a mikronnyi zacsi, ami higiénikus.
Pártbulikon, ünnepségeken, egyéb xaron a sok ezernyi levegőbe eresztett műanyag lufi sem szennyez? Mi, te környezetért kamuból aggódó politikus, ezzel mi van?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html