Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szőlő aranyszínű sárgaság betegség szőlőből történő laboratóriumi kimutatására a késő nyári-őszi időszak a legmegfelelőbb, mert ilyenkor a legnagyobb a kórokozó koncentrációja a levelekben. Az idei vizsgálatok eredményeként a Nébih referencia-laboratóriuma Zala megyei és a Pécsi borvidékről begyűjtött levélmintákból mutatott ki fertőzést. Az újabb beteg tőkék a korábbi években azonosított fertőzött területek pufferzónájában találhatók.

Az eddigi felderítő munka tapasztalatai szerint a betegség elterjedési területe csak kis mértékben haladta meg a tavalyit, új fertőzési gócot a vizsgálatok nem tártak fel.

Az illetékes megyei kormányhivatalok a betegség felszámolására hatósági intézkedéseket rendelnek el, ideértve a növény-egészségügyi zárlat elrendelését a fertőzött tőkéktől számított 1 kilométeres körben, továbbá az összesen 4 kilométer sugarú, fertőzés miatt körülhatárolt terület meghatározását.

A Nébih számít a szőlőtermesztők tudatos és aktív közreműködésére a tünetek megjelenésének folyamatos figyelésében, hatósági bejelentésében, a kabócák elleni növényvédő szeres védekezésben és az elhanyagolt ültetvények felszámolásában.

A témával kapcsolatos hasznos információkat, valamint a karantén károsítókra vonatkozó bejelentőlapok megtalálhatóak a Nébih honlapján.

Képünk forrása: Pixabay