Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Februárban változtak meg az erőviszonyok az eddig kormánypárti többségű szombathelyi közgyűlésben, amikor is Molnár Miklós a helyi, addig a Fidesszel szövetséges Pro Savaria szervezet által delegált alpolgármester átállt az ellenzéki képviselők oldalára, így az év elején a közgyűlésben megszavazták - a Fidesz-KDNP-s tagok távollétében -, hogy az önkormányzathoz tartozó gazdasági szervezetekben nem alkalmazzák többet a rabszolgatörvényt.

Ekkor a régen baloldali fellegvárnak számító Szombathelyen újra az ellenzék került pozícióba, és bár a polgármestert nem hívták vissza, lényegében a város irányítását átvették. A botrány miatt ezért a Fidesz lecserélte addigi vezetőjét, Puskás Tivadar polgármestert, a helyére Balázsy Péter jegyző került.

Az ellenzék viszont egy emberként beállt Nemény András, az Éljen Szombathely! polgármesterjelöltje mögé, a taktika pedig bejött, legalábbis ez látszik majdnem teljes feldolgozottság mellett: a szavazatok 49,09 százalékával ő lett az új polgármester, míg Balázsy csak 47,46 százalékot ért el. A két jelölt között alig 500 szavazat a különbség.

A vasi megyeszékhelyen szerteágazó lett a kampány, de a parkolóhelyek létesítésétől kezdve a Haladás stadionjának fenntartásáig több témát is érintettek. A politikusok közötti legnagyobb konfliktus viszont abból fakadt, hogy Balázsy jegyzőként nem mondott le a kampány alatt, így ebben a minőségében folytatott politikai tevékenységet. Utóbbi pedig arra hegyezte ki kampányát, hogy csak az ő győzelme esetén biztos, hogy támogatásokat kap a megyeszékhely.

A városban a közgyűlésben az ellenzéknek lesz többsége.

A további választási eredményeket ezen a linken érheti el.