Hat napon múlt a magyar GDP 0,6 százaléka

Idén csak három olyan hosszú hétvége lesz, amelyből egy napot majd egy szombaton kell ledolgozni, fele annyi, mint 2018-ban. Viszont az nagyon fontos volt: a tavalyi GDP-növekedést akár 0,6 százalékponttal is visszavethette volna, ha magyarok nem húzzák az igát.
Szabó Dániel, 2019. január 25. péntek, 08:27
Fotó: Getty Images

A tavalyi GDP-növekedést akár 0,6 százalékponttal is visszavethette volna a Pénzügyminisztérium szerint, ha kiesik az a hat munkanap, amelyet szombatonként dolgoztunk le. Ezeken együttesen mintegy 240 milliárd forintnyi termelési érték keletkezett - közölte a tárca a Világgazdasággal, amely szerint a szombati munkanapokon összesen 240 milliárd forintnyi termelési érték keletkezett.

Idén, 2019-ben ennek aránya biztosan kevesebb lesz, mert csak három szombaton, augusztus 10-én, december 7-én és december 14-én kell dolgozni.

Összességében egyébként a PM úgy látja, hogy a munkanapok átrendezése összességében közel semleges a GDP-re nézve. Amit elveszítene a gazdaság és a termelés a hétközbeni pihenőnapon, azt szombaton kapja vissza. Inkább az érződne a gazdaságon, ha szombaton nem vennék vissza a hosszúhétvégék plusz napjait.

Arra vonatkozóan, hogy a 4,5 millió munkavállalóból átlagosan körülbelül hányan dolgozhatnak egyébként is szombaton, a PM-nél egy 2017-re vonatkozó Eurostat-adatra hivatkoztak. Eszerint a vizsgált évben a 15-74 éves foglalkoztatottak 9,2 százaléka rendszeresen, 29,7 százaléka pedig alkalmanként dolgozott szombaton Magyarországon - közli a lap, amelynek a PM azt mondta, hogy sokan vannak azok is, akik, ha tehetik kiveszik a ledolgozós szombatokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

babmami, 2019.01.25 11:51

@drnemoda@yahoo.com: Érthetetlen ki gyártja ezeket a buta statisztikákat, miféle adat szolgáltatás van ma a külföldi tulajdonosoktól? Saját álmaikat szórják szét a mai politikusok, eléggé vicces.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

drnemoda@yahoo.com, 2019.01.25 09:59

Dolgozunk vazze, hogy te majd eldöntsd, adósságot csökkentünk-e rettenetes nagy mértékben, vagy mégis inkább pazarolunk még egy kicsit. Az arany középútban nem szerepel a szociális kiadások növelése, sőt ! Orbánnak péntekenként bűnbocsánatot kellene tartania, nem rádiómonológot !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html