Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarországon az átlagnyugdíj jelenleg a 140 ezer forinthoz közelít, a jövő januári 3 százalékos emelést követően pedig 142-143 ezer forint lesz, azonban a nyugdíjasok több mint fele nem kap ennyit miközben.

Az átlagnyugdíj közel sem elég ahhoz, hogy nagy lábon éljen az ember. A nyugdíjasok akkor kerülnek igazán nehéz helyzetbe, ha egyedül maradnak, mert akkor valóban oda kell figyelni minden fillérre, miközben az egészségügyi kiadások is nőhetnek - mondta Farkas András  a rádióban.

Mivel a magyarországi nyugdíjemelés módszere olyan, hogy kizárólag az előre jelzett, hivatalos inflációs adatokat veszi figyelembe, így ha a GDP-növekedés üteme tartósan meghaladja az inflációs növekedést, akkor a nyugdíjak vásárlóértéke egyre inkább leszakad, az "olló pedig egyre inkább kinyílik" - fogalmazott a szakértő. Ez azt jelenti, hogy minél korábban állapították meg valaki nyugdíját, annál rosszabbul jár, vagyis éppen a leginkább kiszolgáltatottabbak helyzete romolhat még tovább.

A főállású, 50 ezer forintos katások nyugdíjkilátásai rosszak, mivel a nyugdíjvárományuk drámaian alacsony, ezért Farkas szerint nagyon oda kell figyelnie ennek a mintegy 400 ezer embernek, és számukra egyszerűen "kötelező a nyugdíjbiztosítás, vagy a nyugdíj-előtakarékosság valamilyen formája". A nemzetközi hüvelykujjszabály alapján az éves családi kiadások 5-10 százalékát kellene a jövőbeni kiadásokra félretenni.