Szomorú adat érkezett a magyar gazdaságból

Több jel utal arra, hogy folytatódik a magyar gazdaság növekedésének lassulása - írja a Világgazdaság.
Napi.hu, 2016. január 28. csütörtök, 10:40

A lap az úgynevezett gyorsulási irányadó (GYIA) alapján jutott erre a megállapításra, amely szerint a magyar GDP havi alapon teljesen lefékezett, éves összevetésben pedig 2,5 éves mélypontra került.

A pénzügyi részindexek kicsit rosszabbul, míg a makrogazdaságiak jobban teljesítettek januárban. A reálkamat növekedése, az Ifo-index csökkenése, valamint a BUX index reálértéken számított esése lefelé húzta a GYIA-t. A pénzügyi komponensek közül csak a pénzkínálat reálértékének növekedése, valamint a rövid és a hosszú lejáratú állampapírhozamok közötti kamatkülönbség csökkenése segítette az indexet.

Mi az a GYIA?
A gyorsulási irányadó egy nemzetközi módszereken alapuló mutató, amelyet a nemzeti összterméket előre jelző részindikátorokból hoztak létre. A GYIA a magyar viszonyokhoz igazított leadingindikátor.

A gazdaság növekedését támogatta, hogy a reálkeresetek emelkedése miatt bővült a fogyasztás, a munkakeresés átlagos időtartama 18,8 hónapról 18,5-re csökkent, valamint emelkedett az ipari termelés is - elsősorban az autógyártók kiugróan jó teljesítménye miatt. A fogyasztási hitelek állománya viszont továbbra is folyamatosan zsugorodik, és az ipar kilátásai sem túl kedvezőek, mert a rendelésállomány kismértékű csökkenést mutat.

HOZZÁSZÓLÁSOK