Szomorú hír jött az üzletekből

A reményekkel ellentétben a nyolchavi kiskeradatokon sem látszik, hogy az egykulcsos szja-val jobban járó háztartások belföldi fogyasztásra költötték volna többletjövedelmüket. Igaz, augusztusban volt, ahol élénkült a forgalom.
NAPI, 2011. október 21. péntek, 09:00
Fotó:

Ez év augusztusában sem tudott növekedést felmutatni a hazai kiskereskedelmi forgalom, így az első nyolc hónapban együtt sem változott az értékesítés volumene, amely 4,99 ezer milliárd forintot tett ki - jelentette a KSH. Mindez azt jelenti, hogy a 2007 és 2010 között csökkenő, azóta stagnáló trendben ezúttal sincs változás. Másfelől azt is jelentik a számok, hogy keresleti oldalról nincs inflációgerjesztő hatás.

Amíg a forgalom 45 százalékát képező élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes üzletek eladásainak volumene lényegében stagnált, addig a 19 százalékos súlyt képviselő üzemanyagtöltő állomásoké és a 13 százalékos részesedéssel rendelkező bútor, háztartási cikk, építőanyag üzleteké visszaesett az év első nyolc hónapjában.

Csak az augusztus hónapot vizsgálva kissé kedvezőbb a kép: a nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítésének volumene 2,5 százalékkal növekedett. Az átlagot meghaladó volt a forgalom bővülése a nagyobb súlyúak közül a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk- és az iparcikk jellegű vegyes üzletekben, valamint több havi csökkenés után a bútor-, háztartási cikk-, építőanyag üzletek is növekedést mutattak. A textil-, ruházati és lábbeli- valamint a gyógyszer és gyógyászati üzletek értékesítésének volumene továbbra is elmaradt az előző év azonos időszakitól.

Az üzemanyagtöltő állomások változatlan áras forgalma 2011. augusztusban 2,4 százalékkal, az első nyolc hónapban 1,1 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest.

Az egy hónappal korábbihoz mérten - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem augusztusi volumene 0,6 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 0,9 százalékkal nőtt, az üzemanyag kutaké lényegében stagnált.

A gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai hazánkban augusztusban 5,5 százalékkal, 2011 első nyolc hónapban 5,4 százalékkal elmaradtak az előző év azonos időszakától.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sandsz, 2011.10.21 10:31

@munyi79: Pontosan. Akik nem jártak jól az adóváltozással (az ilyenek nagyságrendekkel vannak többen)azok már az adóváltozás előtt sem engedhették meg maguknak, hogy arra költsenek, amire szeretnének. Ők arra költenek, amire jut. Akik jól jártak, azok eddig sem nézték, hogy lesz-e pénzük rezsire, és azt sem nagyon, hogy lesz-e mit enniük a hónap végén. Ők nem költenek többet. A póruljártak pedig még kevesebbet költenek. Szóval tényleg nincs mit csodálni azon, hogy nem nő a fogyasztás. Ez van egy olyan helyen, ahol ilyenek a politikusok, mint kis hazánkban. Végül nem használtam rájuk a féreg szót, mert egyrészt még azt sem érdemlik meg, másrészt pedig nem akartam, hogy emiatt moderálják ki a hozzászólásom, de a véleményem megvan róluk...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

munyi79, 2011.10.21 09:36

Ezen nincs mit csodálkozni.
Akik az új egykulcsos adóval jobban jártak (magas keresetűek és mellé nagycsaládosok-sok ilyen politikus is van), azok külföldre mentek nyaralni, akár többször, vagy éppen hosszabb időre, mint eddig tehették. Így hosszabb ideig kimaradtak a hazai fogyasztásból is. És akinek még maradt bőven ezek után is, az épp a következő hónapokban fog végtörleszteni a bankok és leginkább a megmaradt deviza és forinthitelesek kárára.
Az ilyenek többsége külföldi rendszámú autóval rója a magyar utakat, ezért nem is igen adózik a magyar büdzsébe ezáltal és persze valamelyik szomszédos országban tankol üzemanyagot a nagyétkű autójába, mert még így is tud spórolni. Persze az ő kiesésével az itthon tankolók, magyar rendszámot használók és még az autóval nem rendelkező adófizetők is jól járnak, mert a különbözetet az ő terhükre teszik, így legalább érezhetik, hogy milyen jó adósok is tulajdonképpen. Ezt állambácsi honorálja is az ÁFA emelésével és különböző adófajták és adónemek folyamatos kifundálásával ezzel is egyszerűsítve a magyar adórendszert elősegítve annak átláthatóságát és érthetőségét. És ha valaki ezt nem látja át az adóbevallásakor vétett hibáért és kihagyásért, hát az meg is érdemli, hogy fizessen, mert biztosan csal-lop-hazudik.
Hajrá Magyarország, hajrá magyarok
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html