Ez év augusztusában sem tudott növekedést felmutatni a hazai kiskereskedelmi forgalom, így az első nyolc hónapban együtt sem változott az értékesítés volumene, amely 4,99 ezer milliárd forintot tett ki - jelentette a KSH. Mindez azt jelenti, hogy a 2007 és 2010 között csökkenő, azóta stagnáló trendben ezúttal sincs változás. Másfelől azt is jelentik a számok, hogy keresleti oldalról nincs inflációgerjesztő hatás.

Amíg a forgalom 45 százalékát képező élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes üzletek eladásainak volumene lényegében stagnált, addig a 19 százalékos súlyt képviselő üzemanyagtöltő állomásoké és a 13 százalékos részesedéssel rendelkező bútor, háztartási cikk, építőanyag üzleteké visszaesett az év első nyolc hónapjában.

Csak az augusztus hónapot vizsgálva kissé kedvezőbb a kép: a nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítésének volumene 2,5 százalékkal növekedett. Az átlagot meghaladó volt a forgalom bővülése a nagyobb súlyúak közül a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk- és az iparcikk jellegű vegyes üzletekben, valamint több havi csökkenés után a bútor-, háztartási cikk-, építőanyag üzletek is növekedést mutattak. A textil-, ruházati és lábbeli- valamint a gyógyszer és gyógyászati üzletek értékesítésének volumene továbbra is elmaradt az előző év azonos időszakitól.

Az üzemanyagtöltő állomások változatlan áras forgalma 2011. augusztusban 2,4 százalékkal, az első nyolc hónapban 1,1 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest.

Az egy hónappal korábbihoz mérten - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem augusztusi volumene 0,6 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 0,9 százalékkal nőtt, az üzemanyag kutaké lényegében stagnált.

A gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai hazánkban augusztusban 5,5 százalékkal, 2011 első nyolc hónapban 5,4 százalékkal elmaradtak az előző év azonos időszakától.