Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A csúcsértekezlet résztvevői kulcsfontosságúnak nevezték, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által kidolgozott 15 pontos tervet széles körben és egységes módon ültessék át a gyakorlatba, különös tekintettel a multinacionális vállalatok és a nemzeti adóhatóságok közötti megállapodások kényes kérdésére. Egyúttal arra bátorították a fejlődő országokat, hogy csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez.

A G20-ak megbízták az OECD-t, hogy kövesse nyomon az akcióterv megvalósítását, és e célból már a jövő év elején hozza létre a megfelelő struktúrákat.

A 34 legfejlettebb gazdaságot tömörítő, párizsi székhelyű OECD által kidolgozott tervnek az a célja, hogy felszámolják a multinacionális vállalatok adóoptimalizálás néven ismert, valójában az adófizetési kötelezettségek csökkentését vagy elkerülését szolgáló technikáit, amelyek a törvényesség határát súrolják és konzervatív becslések szerint is 100 és 240 milliárd dollár közötti összeggel rövidítik meg az államkasszákat. Az akciótervben egy olyan egységes konszenzusos nemzetközi adózási szabályzat létrehozását tűzték ki célul, amely a továbbiakban nem teszi lehetővé az agresszív adótervezést e cégcsoportok számára, azaz abban az országban kell adózniuk, ahol a valós tevékenység, érték és így a bevétel keletkezik.

A G20-ak vezetői megerősítették, hogy továbbra is elkötelezettek annak a tavalyi csúcstalálkozón kitűzött célnak a megvalósítása mellett, miszerint 2018-ig további 2 százalékkal növelik gazdaságaik együttes teljesítményét úgy is, hogy a növekedés egyenlőtlen és a vártnál gyengébb maradt szerte a világban.

"Legfontosabb feladatunk, hogy időben és hatékonyan valósítsuk meg a növekedést célzó stratégiánkat, ideértve a kereslet támogatását célzó intézkedéseket, valamint a szerkezeti reformokat" - áll a közleményben, amelyben az érzékenyen reagáló pénzpiacok megnyugtatására jelezték azt is, hogy "körültekintően határozzák meg és finomítják a gazdaságpolitikákat, illetve egyértelmű tájékoztatást nyújtanak a döntésekről.

A G20-ak támogatják, hogy a közelgő párizsi klímaértekezleten fogadjanak el egy jogilag kötelező érvényű nemzetközi klímavédelmi megállapodást. A jelenkor egyik legnagyobb kihívását jelentő éghajlatváltozás megállításához és a következmények kezeléséhez hatékony, erős és kollektív intézkedések szükségesek - mutattak rá a zárónyilatkozatban.