Orosz vakcina: a szakértők nemleges javaslata ellenére adta ki az engedélyt a magyar hatóság

A gyógyszerészeti hatóság által felkért szakértők az elérhető adatok alapján nem javasolták az orosz vakcina engedélyeztetését - írja a 444.hu.
Szepesi Anita, 2021. január 25. hétfő, 21:52
Fotó: Getty Images

Fontos adatok hiánya, illetve ellentmondásossága miatt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által felkért külsős szakértők nem javasolták a Szputnyik vakcina engedélyezését a múlt keddi egyeztetésen - értesült a 444. hu és a Telex. A külsős szakértők kifogásaik ellenére, másnap az Origón megjelent hírből értesültek arról, hogy a Szputnyik megkapta az engedélyt. Ezután több tag is úgy döntött, hogy nem vesz részt a jövőben a tanács munkájában - írja a 444.hu.

Az OGYÉI-től a portál megkeresésére azt írták, hogy a kérdésben megfogalmazott állításokat nem tudják megerősíteni. "Tájékoztatni szeretnénk, hogy az engedélyezési folyamat a nemzetközi normáknak megfelelően történt, hatóságunk ugyanakkor a szakértői bizottságokban folyó munka részleteit, a szigorú titoktartási előírások következtében nem oszthatja meg a nyilvánossággal".

Titoktartási nyilatkozat köti a külsős szakértőket is, még a testület tagjainak a neve sem publikus.

Az OGYÉI azt is írta, hogy "a Szputnyik V vakcinát jelenleg az NNK szakértői vizsgálják. Az OGYÉI - az NNK szakvéleményének függvényében - támogatja a Szputnyik V vakcina felhasználását".

Váratlan húzás

Az orosz vakcinát múlt szerdán, némileg váratlanul engedélyezte az OGYÉI, hiszen Szijjártó Péter is azt mondta, hogy a szakértők még kint vannak üzemlátogatáson Oroszországban, és konzultációkat folytatnak. Az OGYÉI főigazgatója, Szentiványi Mátyás az engedélyeztetés után azt nyilatkozta a Magyar Hírlapnak, hogy rekordidő alatt, a megszokott 210 nap helyett bő két hónap alatt, megfeszített munkával vizsgálták a Szputnyik V-t. Átnézték a vaskos dossziét, videókonferenciát tartottak, helyszíni szemlén is részt vettek - emlékeztet a portál.  "Összességé­ben elmondható, sok kérdést tettünk föl - s ha nem feleltek volna rá, akkor most nem számolhatnánk be arról, hogy lezártuk az érintett vakcina vizsgálatát" - mondta Szentiványi, elismerve, hogy "az úgynevezett fázis-3-as vizsgálatnak hiányzott egy közbülső riportja, de aztán ezt pótolták, illetve minőségi kérdésünk is akadt, amire szintúgy megnyugtató módon feleltek".

A portál információi szerint a meglévő adatok sem adtak választ a külsős szakértők minden kérdésére. Az OGYÉI másnap kiadta az engedélyt.

Együttműködés keretében vizsgálják majd

Az oltást még nem kezdik el, sőt annak a háromezer adagnak a vizsgálatára sem került sor, amely decemberben érkezett az országba, s amelyről Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, hogy tudományos együttműködés keretében fogják vizsgálni.  Az operatív törzs mai tájékoztatóján a tisztifőorvos megerősítette, a Szijjártó Péter által pénteken aláírt megállapodásban szereplő kétmillió adag vakcina  - ami 30-60-90 napos ritmusban fog majd érkezni - minden gyártási tételét ellenőrizni fogják az NNK-ban. Hogy hány ilyen tétel lesz, azt még nem lehet tudni.

Az orosz vakcinával szembeni bizalmatlanságot eddig két fő ok táplálta, az egyik, hogy már a klinikai vizsgálat harmadik fázisa előtt széles körben alkalmazták, illetve az azóta lefolytatott vizsgálat eredményeit nem publikálták, azok nem hozzáférhetők.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

I.N.R.I., 2021.01.26 17:12

@gondolkoggyunk: Mindenki magára vadászik!
Szörnyű!
Szavazzon az ellenzékre!
Ők nyíltan kinyitattnának mindent.
Dr. Kunecz követeli az FFP2 maszkot...teszem hozzá teljesen jogosan okoskodik most az egyszer. Amúgy vannak szelepnélküli FFP2 maszkok. FFP3 csak szelepes van de az eü.-i dolfozóknak kell kórházba. Amúgy a szelepesaszk elé lehet sebészi maszkot is tenni.
Akik nem hordanak maszkot tuti fideszesek és így akarják kinyírni az ellenzékieket.
A maga helyébe mindet feljelenteném, rendőrt hívnék rá! Ja, ahhoz nem sunyi hungarofób vér való hanem olyan aki fel is mer lépni saját magáért!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2021.01.26 16:23

És kik azok a szakértők ??? A szar szakértő is szakértő !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gondolkoggyunk, 2021.01.26 16:08

@I.N.R.I.: "tartsa be a szabályokat és nem kapja el a vírust. Ilyen egyszerű! "

A járvány kitörésekor csak este 8-9 óra után jártam boltba, hogy kerüljem a tömeget. Erre a kormány lerövidítette a boltok nyitvatartását, hogy garantálja a tolongást, a tömeget. Egyes zseniális kormányszakértők most éppen tervezik, hogy az FFP2-es maszk használata lesz kötelező. Ez az a maszk, ami köhögés, tüsszentés közben nem szűri meg a vírust, hanem akadálytalanul kierrszti egy légszelepen át a szabadba. Pont az én tarkómra, miközben fél órája rohadok a bolti tömegben.
Persze akár házhoz is hozathatnám a napi kenyeret, csakhogy az ország 80 százalékán nincs napi élelmiszer házhoz szállítás, mert a kormány leszarja a vidéket (vagy kenőpénzt kapnak a pizzafutár cégektől, hogy ne csináljanak semmit ezen a téren). Hogyan kerüljem el a vírust, ha a kormány mindent megtesz azért, hogy megfertőződjek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gondolkoggyunk, 2021.01.26 15:54

Indul a tömeges emberkísérlet. Az a baj, hogy az ilyen kísérletek eredményeiről nem tudhatnak meg semmit azokban az országokban, ahol nincs információ szabadság. Az ilyen helyeken a nép csak arról tudhat, amit a Hatalom jónak lát nyilvánosságra hozni. Még szerencse, hogy Magyarország nem ilyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Manoka14, 2021.01.26 11:59

@lauda: Neked jó az orosz,már semmi sem árthat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html