Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az érdekképviselet 12 pontban fogalmazta meg követeléseit, köztük az azonnali béremelést, az elvett öt szabadnap visszaadását, valamint azt, hogy az ebédszünet legyen újra a munkaidő része.

Boros Péterné, a szakszervezet elnöke az InfoRádiónak összegezte a legkritikusabb pontokat:

  • álljon vissza az alapszabadság a 2018. december 31-i állapotába
  • a pótszabadság kerüljön összhangba a Munka törvénykönyve szabályaival
  • Kerüljön vissza a munkaközi szünet a munkaidőn belülre
  • érvényesüljön hatékonyan a szolgálati idő elismerése
  • legyen egységes juttatási rendszer a kormányzati igazgatásban.

Boros Péterné szerint az értelmezhetetlen és következetlen bérrendszer rendezésére kidolgozták és előterjesztették javaslataikat; a kért változtatások mintegy 200 ezer embert érintenek.

A csütörtöki sztrájk során két szegmensben lesz munkabeszüntetés: az önkormányzati köztisztviselőknél és a kormányzati tisztviselőknél. Utóbbiak nem a közintézményekben, hanem a Parlament előtt fognak gyülekezni.

Boros Péterné szerint a sztrájk azt jelenti, hogy a valóban halaszthatatlan ügyek kivételével három fővárosi kerületben, egy megyei jogú városban, illetve több községben nem lehet majd ügyeket intézni. Azt, hogy pontosan hol lesz sztrájk, a szakszervezet nem közölte.

Közben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is bejelentette: csatlakozik a munkabeszüntetéshez. Szűcs Tamás, az érdekképviselet elnöke az InfoRádiónak elmondta: csütörtökön több száz tanár nem tartja meg az első két órát. A három tankerületben, ahol engedélyezték a sztrájkot, több száz fő részvételére számítanak a visszajelzések alapján.