Sztrájkolni csak szépen szabad

Mégis megnehezítené a sztrájkot két kormánypárti képviselő javaslata.
NAPI, 2010. december 20. hétfő, 09:35
Fotó:

Sürgősséggel kerülhet ma a parlament elé két kormánypárti képviselő javaslata a sztrájktörvény módosításáról. A változtatás lényege, hogy gátat vetnének a vasutat rendszeresen megbénító gördülő sztrájkoknak, de egyben gyakorlatilag a bíróság döntené el, mi a sztrájk idején is teljesítendő elégséges szolgáltatás, és ezzel visszafogná a szakszervezetek érdekérvényesítő képességét - derül ki a Népszava cikkéből.

A javaslattevők szerint még arra sem volt szükség, hogy egyeztessenek az érdekképviselőkkel a törvény módosításáról, mivel csak tiszta vizet öntenének a pohárba. Nem akarják korlátozni a sztrájkot csak olyan kereteket teremteni, hogy az valóban az utolsó érdekérvényesítő eszköz legyen.

A szakszervezetek viszont kifogásolják, hogy az egyéni képviselői indítvánnyal a kormány megint elkerülte az egyeztetést és elfogadhatatlannak tartják, hogy a bíróság döntsön az elégséges szolgáltatásról, mivel nincs meg ehhez a szakértelme. (Erre a javaslattevők azt mondják, hogy szükség esetén szakértőt vonhat be a bíróság.)

Amikor a folyamatos vasutassztrájkok nyomán a Gyurcsány-kormány idején is hasonló változtatást terveztek, az akkori ellenzék hangosan tiltakozott ez ellen. A Fidesz akkori álláspontja szerint csak nyomásgyakorlással lehet rávenni a kormány politikája megváltoztatására.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.12.20 10:33

Februárban jön a Matolcsy és megnyirbálja a Máv költségvetését mint katonát a laktanyafodrász, vagyis némi sztrájknak is elébe nézünk - néznénk...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html