Sztrájktárgyalás a szociális ágazatban

Kettős hatással járnak a szociális ágazatban a napokban bejelentett, a minimálbérre és a garantált bérminimumra vonatkozó, a következő években megvalósuló emelések – közölte a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete az Emberi Erőforrások Minisztériumával történt sztrájktárgyalás után.
Napi.hu, 2016. november 30. szerda, 08:42
Fotó: Napi.hu

A szervezet szerint a legalacsonyabb keresetek emelése régóta várt, szükséges lépés, amely azonban a képzettségen és a munkatapasztalaton alapuló bérrendszer kategóriáinak elfogadhatatlan összetorlódásával jár. Megítélésük szerint az így kialakult bérezés nem felel meg semmilyen igaz­ságossági és méltányossági követelménynek, különösen aggasztó a diplomával rendelkezők munkájának relatív leértékelődése. A sztrájkbizottság álláspontja szerint feloldhatatlan ellentmondásai miatt a jelenlegi és a tervezett emelésekkel kialakuló bérrendszer nem lehet alapja az ágazat kereseti viszonyainak, ezért a továbbiakban az életpálya bevezetését állítják törekvéseik középpontjába - írta a Magyar Idők.

Az egyeztetésen szó volt az ágazat krónikus alulfinanszírozottságáról, szakmai munkaerőhiányáról és a kritikus mértékű elvándorlásról - mondta Szűcs Viktória, a szakszervezet vezetője a lapnak. Egyetértés született a jövő évi költségvetésben szereplő, mintegy 7,5 milliárd forintnyi, bérintézkedésre szánt forrás felhasználásáról.

Ennek végrehajtására már január 1-jétől igényt tartanak, azzal, hogy a bérrendezés mértéke igazodjon a már bejelentett növelésekhez.

HOZZÁSZÓLÁSOK