Friss adat: rohamosan fogy a magyar

Idén az első negyedévben, az előző év azonos időszakához képest 4,3 százalékkal kevesebb gyerek született, ezzel szemben 1,6 százalékkal nőtt a halálozások száma. A természetes fogyás negyedév/negyedév alapon 10 százalékkal nőtt. Márciusban az élveszületések száma 3,1, a halálozásoké 15 százalékkal csökkent az előző év márciusához képest. A 4453 fős márciusi természetes fogyás 29 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál - közölte az előzetes adatok alapján a KSH.
Szepesi Anita, 2019. május 28. kedd, 09:07
Fotó: Getty Images

A KSH adatai szerint márciusban, az előző év harmadik havához képest csökkent, negyedév/negyedév alapon nőtt a népesség természetes fogyása.

Idén márciusban 6920 gyermek született, 3,1 százalékkal, azaz 220 újszülöttel kevesebb, mint 2018 harmadik hónapjában. Az 11 373  elhunyt  2006 fővel, azaz 15 százalékkal volt kevesebb az előző év azonos havinál. A születések száma kisebb mértékben csökkent, mint a halálozásoké, ennek következtében a havi természetes fogyás a 2018. márciusi 6239-cel szemben 4453 fő volt, ez 29 százalékos javulás.

A házasságkötések száma lényegében változatlan maradt, 2746 pár lépett frigyre

Idén az első negyedévben 20 830 gyermek jött világra, ami 946-tal, 4,3 százalékkal elmaradt a 2018. első negyedéves születésszámtól. Januárban 5,4, februárban 4,5, márciusban pedig 3,1 százalékkal kevesebb volt az élveszületések száma 2018 azonos hónapjaihoz képest.

A teljes termékenységi arányszám 1 nőre számított becsült értéke 1,41 volt, az előző év első három hónapjára számított 1,45-hoz képest.

2019 első három hónapjában 37 578-an haltak meg, 1,6 százalékkal, 578-cal többen, mint az előző év azonos időszakában. A többlet a kiemelkedően magas januári halálozások számából adódott, amelynek hátterében az idei évben a tavalyinál korábban tetőző influenzajárvány állhatott a KSH közleménye szerint. 2019. januárban 20, februárban 2,6 százalékkal többen, márciusban viszont 15 százalékkal kevesebben hunytak el, mint egy évvel korábban.

Az élveszületések számának csökkenése, valamint a halálozások számának emelkedése következtében a természetes fogyás a 2018. január-márciusi 15 224-gyel szemben 16 748 fő volt, ami 10 százalékos növekedést jelent.

Így házasodik a magyar

Az első negyedévben 6080 pár kötött házasságot, ez 1,1 százalékkal, kevesebb az előző év azonos időszakinál.

Ezer lakosra 8,7 élveszületés és 15,6 halálozás jutott. Az előbbi 0,4 ezrelékponttal alacsonyabb, az utóbbi 0,3 ezrelékponttal magasabb volt a 2018. január-márciusinál, ennek eredményeként a természetes fogyás 0,6 ezrelékponttal, 7,0 ezrelékre emelkedett. 2019 első negyedévében ezer élveszületésre 4,2 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,8 ezrelékpontos növekedés az előző év január-márciushoz viszonyítva. A házasságkötési arányszám 2,5 ezrelékes értéke lényegében nem változott az egy évvel korábbihoz képest.

Nagyok a területi különbségek

A születések száma mindegyik régióban mérséklődött. A legjelentősebb mértékű visszaesést (11 százalék és 7,8 százalék) Nyugat-Dunántúlon és Dél-Dunántúlon regisztrálták, a legkisebbet (0,1 százalék és 0,7 százalék) Közép-Dunántúlon és Észak-Alföldön.

A halálozások száma Budapesten és Pest régióban csökkent (1,2 százalék és 1 százalék), a többi régióban emelkedett. A legnagyobb növekedést (6,5 százalék és 3,3 százalék) Dél-Dunántúlon és Közép-Dunántúlon mérték, a legkisebbet (1,4 százalék és 1,7 százalék) Dél-Alföldön és Nyugat-Dunántúlon.

A természetes fogyás mindegyik régióban emelkedett: a születések számának számottevő mérséklődése és a halálozások számának országos átlagot meghaladó növekedése következtében Dél-Dunántúlon, az élveszületések jelentős visszaesése miatt pedig Nyugat-Dunántúlon emelkedett a legnagyobb mértékben (21 százalék, illetve 19 százalék).

A házasságkötések száma három régióban emelkedett és ötben csökkent. A legjelentősebb mértékben Pest régióban növekedett (11 százalék), míg a legnagyobb, hasonló mértékű csökkenés Közép-Dunántúlon (11 százalék) történt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2019.05.29 19:57

@rigolya:
Igen, van orvos utánpótlásunk, jó, hogy észrevetted!
:D
Ha nem lenne pénzzel akkor is megoldható lenne.

"Csak a pénz tartja itthon a magyar orvosok egy részét?!"
Nem, néhányan nem lennének alkalmasak külföldi orvoslásra - javarészt tanulmányaik hiányossága miatt. Mások nem akarnak elmenni egy idegen országba, itt hagyva minden ismerősüket. De ha az oktatás színvonala világélvonalbéli lenne jóval magasabb bért kínálnának nekik és jóval többen mennének el!

"A gerinctelen fidesznyik körülmények hajthatják el a fiatal orvosokat hazánkból?!"

Ja, meg a gerinctelen emeszpés/libsi körülmények...

Ergo, te csak egy vén, eszetlen, komcsi nyugger vagy...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2019.05.29 18:08

@krix6: De hogy visszatérjünk a cikk témájához:
Ha ön szerint pénzzel lehetne a magyar dokikat itthon tartani, akkor gondolom ugyanezen logika mentén ön szerint is felesleges pénzt önteni a családtámogatásba, hisz nem nő a termékenységi ráta sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2019.05.29 18:05

@krix6: "Nekünk ezért ne megoldás a kiváló oktatás! Mivel nem tudjuk megfizetni a képzett embereket az utolsó szálig elszívják tőlünk."

Már nincs is orvosutánpótlásunk?!
DE VAN!

Csak a pénz tartja itthon a magyar orvosok egy részét?!
NEM, VALAMIÉRT MÉGIS MARAD NÉHÁNY FIATAL MAGYAR DOKI ITTHON IS.

A gerinctelen fidesznyik körülmények hajthatják el a fiatal orvosokat hazánkból?!
IGEN!

Ergo: ÖN CSAK BÖFÖGI ITT A HAZUGSÁGAIT!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mezei1995, 2019.05.29 09:48

ugyan mire szaporodjon a magyar ? Minden rohad ebben az országban. Az utak minőségén még a nyakad is kitörhet a kocsiban egy jó kátyú után. Nem tragédia ez ,hogy fogy a magyar. Itt volt már az ideje ennek és Afrika ,Kína,Japán,Usa ,India is követhetné a példánkat. Túlnépesedés van így is .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.05.29 09:04

@antitroll:
"Szakember (szakmunkás) képzés jelenleg nullán áll"

Sztem ezen már dolgoznak (igaz, hogy xarrá válik a kezükben minden de próbálkoznak).
:D
A nyugati haverjaid által javasolt 40%-os mérnökarány elég érdekes felvetés, bár mérnökként is lehet wc-t pucolni, nem tagadom...
:D

Egyébként meg az általatok borzalmasan sulykolt "oktatás" a mai világban ne jelent megoldást a magyar gondokra. Lásd a nyugatot, csak pénz kell hozzá semmi több! Ha Németországban megszűnne az orvosképzés, akkor se lenne gond.
Nekünk ezért ne megoldás a kiváló oktatás! Mivel nem tudjuk megfizetni a képzett embereket az utolsó szálig elszívják tőlünk. Gondolj bele mi lenne ha mi adnánk a világ legjobb képzését! Hogyan fizetnéd meg a "túlképzett" emberfőket?
Nyuggerként lehetne annyi tapasztalatod, hogy ezt belásd!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html