Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt hónapokban kizárólag biológiai lárvagyérítéseket végeztek a szakemberek, légi és földi technológiát alkalmazva. Az előző héten a Dunántúl északi területein, főként a Duna felső szakaszán végeztek földi lárvagyérítést. Ez a munka folytatódik a következő napokban a folyó középső és alsó szakszán. A kifejlett szúnyogok gyérítésére szolgáló készítményt földi úton, platós terepjáróra vagy kisteherautóra szerelt berendezések segítségével juttatják ki, elsősorban a települések belterületén - írja a hatóság.

Kétféle módszert használnak a szakemberek: a melegködképzéses technológia során az apró cseppekre bontott irtószer terjedését hő hozzáadása is segíti. Ez a módszer főként növényzettel erősebben borított környezetben előnyös, de a munka során keletkező köd rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken kevésbé alkalmazható.

Az ULV eljárás során szintén apró cseppekben juttatják ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő csak kis mértékben észlelhető, a közlekedést nem zavarja, ezért forgalmasabb, városias területeken elsődlegesen ezzel az eljárással találkozhatunk.

A felhasznált készítmény a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre nézve ártalmatlan, hektáronként alig több mint fél litert permeteznek ki belőle, a hatóanyag a kijuttatás után néhány órával lebomlik. A földi kezeléseket napnyugta után kezdik, így a méhekre, és más nappal aktív rovarokra nem jelent veszélyt a szúnyogirtás, az alacsony dózis miatt a méhfélékre és más kevésbé érzékeny rovarokra egyébként sincs hatása a készítménynek.

Ezen a héten

  • a főváros hat kerületében,
  • a Csepel-sziget és térségének településein,
  • a dunaújvárosi,
  • szekszárdi
  • és mohácsi térségben lesznek a kifejlett szúnyogok elleni kezelések.

A következő hetekben számos régióban várható a csípőszúnyogok tömeges megjelenése, ehhez igazodnak majd a további beavatkozások. A mostani csapadékos időszak után kiemelten fontos, hogy a lakókörnyezetünkben kialakuló tenyészőhelyeket felszámolják.