Mit sem ér az irtás, újabb szúnyoginvázió jöhet

Szakértők szerint idén csak az időjáráson múlik, hogy a nyár hátralévő részében tovább támadnak-e a szúnyogok vagy kevesebb lesz belőlük. Jövőre megváltoznak az irtásuk módszerei.
Komócsin Sándor, 2019. július 18. csütörtök, 08:31
Fotó: MTI/EPA

Idén a szúnyogok győztek, mert mind kikelt a lárvából. Nemsokára elpusztulnak, mert az életciklusuk 6-8 hét, így hamarosan magától enyhül a helyzet, ha nem lesznek újabb nagy esőzések és áradások. Amennyiben nem lesz augusztusban szúnyog, akkor az a természetnek köszönhető - nyilatkozta a 24.hu-nak Kőszegi Dániel, a Magyar Kártevőirtók Országos Szövetségének elnöke.

Az országos szúnyoggyérítést áprilisban kezdték meg, de az áldatlan állapotok miatt júniusban a kormány 825 millió forint plusz pénzt adott a katasztrófavédelemnek, hogy kezelje a szúnyoghelyzetet. Szakemberek szerint az a probléma, hogy Magyarországon 98 százalékban a kifejlett szúnyogokat irtják, főleg légi úton.

Ezzel szemben Nyugat-Európában a lárvákat pusztítják földi irtással, megakadályozva a szúnyogok kifejlődését. A helyzet viszont valószínűleg hamarosan megváltozik, mivel a légi szúnyogirtás várhatóan 2020-tól megszűnik.

Jövőre más lesz

Zöldi Viktor, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársa egy márciusi konferencián arról beszélt, fel kell készülni arra a helyzetre, hogy várhatóan 2020-tól egyáltalán nem lesz légi imágóirtásra (azaz kifejlett, ivarérett rovar irtására) engedélyezett szer. A szervezett imágóirtás módszertana körülbelül 40 éve változatlan, miközben a biológiai módszertan - noha 30 éve vezették be - minimális mértékben vált a védekezési stratégia részévé idehaza.

Az irtást irányító katasztrófavédelem a 24.hu-nak megerősítette: előreláthatóan arra kell számítani, hogy az Európai Unió területén 2020-tól megszűnik a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható készítmények légi kijuttatási lehetősége. Az országos szúnyoggyérítési program során jelenleg is már mintegy 40 százalékban földi úton valósul meg az irtószer kijuttatása.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tlg01, 2019.07.18 08:45

az egyetlen értelmes dolog volt
a légi irtás
most azt szüntetik meg?
nem vagytok ti normálisak fehér emberek
remélem addigra mindenkit
megzabálnak ezek a kibaszott szúnyogok
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html