BUX
37917

Szupertárca jött létre

Minden eddiginél erősebb Külügyminisztérium jött létre, amelyben a "profilfrissítés" eredményeként a külgazdaság egyre jelentősebb szerephez jut - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, leendő külügyminiszter a Kossuth rádióban hétfőn.

Inforádió, MTI, 2014. június 2. hétfő, 08:15

A miniszter kiemelte: jobbára szimbolikus, kommunikációs jelzés a tárca új neve (Külgazdasági és Külügyminisztérium), hiszen a külügy felöleli a külgazdasági feladatokat, de az elmúlt időszakban a külgazdaság egy része a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, illetve a Miniszterelnökséghez tartozott. Most viszont minden eddiginél erősebb Külügyminisztérium jött létre. (Százhatvanöt év után változik a tárca megnevezése.)

Külügyminiszterként feladata lesz Magyarország külkapcsolatainak intézése, az ország képviselete, és ez együttműködést és konfliktust is jelenthet. Remélhetőleg minél több területen sikerül együttműködést kialakítani, de ahol szükséges, a magyar érdekek védelmében konfliktus is lehet - vélekedett a politikus.

Szavai szerint négy évre vállalta a feladatot, de Orbán Viktor miniszterelnök kifejezte szándékát, hogy az új Európai Bizottság megalakításakor ő legyen Magyarország biztosjelöltje.

A politikában "a jövő idő mindig bizonytalan", most a külügyminiszteri feladatokra kell összpontosítani - mondta Navracsics. Szavai szerint az új közigazgatási rendszer kialakítása tulajdonképpen véget ért. A kormányablak-hálózat kialakítása még hátravan, ez azonban inkább informatikai fejlesztési feladat.