Több százezer magyar ellátása kerülhet veszélybe

Mintegy 300 ezer embert veszélyeztethet a tajkártya érvénytelenítése, különösen azokat, akik egyéni szerződéssel fizetik az egészségügyi járulékot, további félmillió embernek pedig rendezetlen a státusa, tehát az orvosnál piros a tajszáma - írja a Népszava.
Szász Péter, 2020. július 4. szombat, 07:30
Fotó: Getty Images

Három hónapról hat hónapra emelte az Országgyűlés azt a türelmi időszakot, ami után érvénytelenítik a tajkártyáját azoknak, akik nem fizetik az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ennek összege jelenleg 7710 forint havonta, amit alapesetben a munkaadó fizet be, ha azonban valakinek nincs munkája, akkor magának kell ezt megtennie. Amennyiben valaki ezt nem teszi meg, úgy az életmentő helyzeteken kívül minden orvosi ellátást csak előre fizetve, pénzért vehet igénybe, s a gyógyszerekért is többet kell fizetni.

A Népszava cikke szerint az intézkedést ugyan a járványhelyzetben munka nélkül maradt emberek megsegítéseként tálalja a kormány, de az elmaradt járulékokat az adóhatóság utólag adók módjára behajtja, miközben visszamenőleg akkor sem teszik érvényessé az illető tajszámát, ha közben rendezi az egészségbiztosítási járulék elmaradását. Egy több tízezer forintos vizsgálat, netán beavatkozás díját eddig ugyanis elengedték, ha az illető utólag befizette az elmaradt járulékot.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke embertelennek nevezte az intézkedést és bár a potyautasok kiszűrésével egyetértenek, az időzítést nagyon cinikusnak tartja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2020.07.04 12:27

@rigolya: Te ostoba fasz, ezt még elkúró haverod vezette be. Ezt az egyetlen dolgot helyesen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.07.04 10:44

A 300Ft-os vizitdíj helyett lett más!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MaTar, 2020.07.04 09:27

Mintha picit javult volna szakmaiság, de még mindig nagyon távol áll a tényleges törvényi szabályozástól. Még mindig társadalombiztosítási járuléktartozás a használt fogalom, holott arra nem vonatkozik a korlátozás, csak az egészségügyi szolgáltatási járulék egy típusára. És más szabályok vonatkoznak a megállapodásos jogosultságra is. Ennek a járuléktartozásos mizériának egyébként az alapja az egészségügyi szolgáltatási járulékkal kapcsolatos ügyvitel gyakorlati alkalmazhatatlansága. Az új törvény alapján picit javult a helyzet, elvileg a NAV a kötelezettség keletkezéséről, a tennivalókról, minden érintettnek tájékoztatást küld, de a további ügyvitel még mindig túlbonyolított. Nem volna elég a tájékoztató alapján egy összeg utalása a NAV-hoz, jelezve a TAJ számát annak akire vonatkozik, esetleg időtartam kiegészítéssel? Ahelyett, hogy bejelentés, kijelentés, ha más fizetné NAV engedély? Ráadásul ez utóbbira legfeljebb annak van szüksége, aki valamilyen módon költségként kívánja érvényesíteni a más helyett fizetett összeget. Arról meg ne is beszéljünk, hogy milyen adminisztratív kálvária előtt áll, aki bizonyítani szeretné, hogy valamilyen címen mégis fennáll a jogosultsága. És ez sajnos nem csak magyar, hanem az EU-s probléma is. Lehet továbbra is az érintetteket hibáztatni, a jelenség alkalmas politikai hangulatkeltésre is. De nem volna jobb az emberi léptékű szabályozás?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html