Elkerülhetetlen lesz a felpattanás 2021-ben

A legtöbb előrejelzésnél kisebb, de így is jelentős gazdasági visszaesést jósol 2020-ra a Takarékbank. Sok a bizonytalanság, de a legtöbb gazdasági szegmens kilátásai afelé mutatnak, hogy idén jelentős élénkülés lesz, a kérdés csak az, hogy mekkora lesz ennek a mértéke.
Rácz Gergő, 2021. január 21. csütörtök, 12:35
Fotó: Takarékbank / Piltner Péter

A Takarékbank szerint rázós napok jönnek, sok bizonytalanság lesz a világgazdaságban, legyen szó az aktuális chiphiányról az autóiparban, vagy arról, hogy más országokban még most jönnek újabb szigorítások a járvány kezelésében - mondta a Takarékbank legújabb makrogazdasági elemzésének bemutatáskor Suppan Gergely, a pénzintézet szakértője.

A járvány vártnál nagyobb második hulláma és az újabb korlátozó intézkedések miatt a bruttó haza termék (GDP) tavaly évi visszaesésének mértékét 5,3 százalékra rontották a Takarékbank elemzői a korábbi 4,7 százalékos várakozásukról.

Ez még így is kedvezőbb, mint a -6,5 százalék körüli konszenzus, ami Suppan szerint azért indokolt, mert a negyedik negyedévben már számottevően élénkült az építőipar, az ipar is jól teljesített, és a még a leginkább sújtott szolgáltatóipari szektorok is sokkal jobban viselték az év végét, mint az első hullám hatásait tavasszal.

Idővel biztosan helyreáll az élet

Idén alapértelmezésben 6,8 százalékos plusszal számolnak, Suppan szerint a kormányzati 3,5 százalékos növekedési prognózis indokolatlanul borúlátó. A pénzintézet modellezésében nem számol azzal, hogy teljes egészében helyreáll minden, viszont ha sikeres a nyári hónapokra az átoltási kampány, akkor idén ennél magasabb, akár 8 százalékos növekedés sem elérhetetlen, ha mehet végre mindenki szórakozni, ahogy már lassan egy éve szeretne.

Suppan szerint a javulás elkerülhetetlenségének alapja, hogy a mostani fennakadás az autóiparban időleges, a szektor hamar behozza a lemaradást, az ipar változatlanul képes fenntartani a teljesítményét, és egyelőre beláthatatlan, hogy mekkora pluszt adhat az összgazdasági teljesítményhez az építőipar, de minden bizonnyal az új állami támogatási konstrukciók jelentős többletet jelentenek.

A bázishatások miatt az iparban hatalmas növekedések lesznek idén, akár 15 százalék feletti bővülés is könnyen elérhető, lévén rengeteg beruházás van, javul a külső kereslet.

Mindezt boríthatja, de legalábbis késleltetheti, ha fennmarad az érzékelhető vakcinaellenesség a magyar lakosság körében. Ehhez Suppan szerint kampányok kellenek, hogy minél magasabb átoltottságot lehessen elérni. Ha ez nemzetközi szinten is így alakul, akkor már a turizmus is újraindulhat, ebben tartalékok is lehetnek a további növekedéshez.

Marad a kamatszint

A következő hónapokban 3 százalék alatt maradhat az infláció, azonban áprilisban az üzemanyagárak egy évvel ezelőtti alacsony bázisára miatt felpattanhat 5 százalékra, vagy fölé, azonban azt követően gyorsan visszaesik a toleranciasávba. Így idén 3,7 százalékos átlagos inflációra számítanak.

Ennek megfelelően a közeljövőben nem várnak további kamatemelést az egyhetes betétben a Takarékbank elemzői, ugyanakkor az infláció tavaszai hónapokban várható megugrása miatt a Magyar Nemzeti Bank óvatos maradhat a lazítással.

A forinttal kapcsolatban Suppan ismét kifejtette, hogy beláthatatlan az árfolyammozgás, egyben indokolatlan a magyar pénznem gyengülése. Most várhatóan elindulhat a 350-es szint felé az euróval szemben, azonban ha a bázishatás miatti 5 százalékos inflációs adat kijön, elképzelhető, hogy ismét megpróbálják a befektetők a forint gyengítésével kamatemelésbe hajszolni a jegybankot, ez azonban ezúttal csak pillanatnyi változást jelent, amin átnézhet az MNB.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2021.01.22 00:16

@totyika: No igen, aki nem ért a gazdaságmatekhoz, az nem is érti!

gerinctelen fidesznyikek

o1g
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2021.01.21 23:25

Muszáj nyomni a mantrát a felpattanásról, mert azzal mégsem lehet kampányolni 15 hónappal a következő választás előtt, hogy minden ugyanolyan szar marad mint eddig.
Azt sem lehet elmondani, hogy amíg a nálunk gazdagabb és nagyobb országok nem kezdenek el komolyabban fogyasztani addig itt a relatív olcsó bérmunkára építő gazdaságunknak esélye sem lesz a felemelkedésre.
Amíg a kormányzópárt nem kezd el kormányozni - a barátok zsebének tömése helyett - addig fordulatra sem lehet számítani
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Brennus, 2021.01.21 19:03

2020. őszi gazdasági előrejelzés: Az új járványhullám miatt ...ec.europa.eu ? Európai Bizottság ? Magyarország ? Hírek
2020. nov. 5. írja:
A koronavírus-járvány hatalmas csapást mért a globális és az uniós gazdaságra, és rendkívül súlyos társadalmi-gazdasági következményekkel járt.

05/11/2020
A magyar gazdaság elkezdett kilábalni a koronavírus-világjárvány okozta recesszióból, de a járvány második hullámának hatására megtorpanhat a fellendülés. Gazdaságtámogatási intézkedések segítségével 2021-ben ismét növekedési pályára áll a gazdaság az előrejelzések szerint ? ekkorra várhatóan fokozatosan javul majd az egészségügyi helyzet, és enyhülnek a járvány megfékezését célzó intézkedések. Magyarország számára idén 6,4%-os GDP-visszaesést, 2021-re és 2022-re viszont 4%-os, illetve 4,5%-os növekedést prognosztizál az előrejelzés.
A GDP-arányos költségvetési hiány Magyarországon a tavalyi 2,1%-ról idén várhatóan 8,4%-ra ugrik, mielőtt 2021-ben 5,4%-ra, majd 2022-ben 4,3%-ra csökken. A GDP-arányos államadósság a számítások szerint a 2019. évi 65,4%-ról idén 78%-ra nő, majd 2021-ben 77,9%-ra, 2022-ben pedig 77,2%-ra mérséklődik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Brennus, 2021.01.21 18:55

@DrNemoda: Nem teszik igazat írni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2021.01.21 18:49

@rigolya: Szűz Anyuci, vajon ezt a hülyeséget ki írhatta, nincs netán Okoskája, hogy már 3. hete 2021 van?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html