BUX
38667

Találja ki, hány bliccelőt kap el a BKV!

A budapesti tömeg­közlekedési eszközökön jelenleg a pótdíjakból beérkező forrásokat elviszik az ellenőrzésre fordított kiadások - írta a Napi Gazdaság.

Napi.hu, 2015. március 17. kedd, 10:18

A BKV járművein regisztrált bliccelők száma nőtt az utóbbi években: amíg 2013-ban 295 ezer, addig tavaly már több mint 363 ezer jegy nélkül utazót kaptak el az ellenőrök. A közlekedési társaság szerint az emelkedő szám a hatékonyabb ellenőrzéssel magyarázható.

Nőtt a pótdíjbevétel is, így tavaly már meghaladta az egymilliárd forintot. A bliccelők 15-16 százaléka érvényes bérletének bemutatásával rendezi a pótdíjazást, további 5-6 százalékuk 30 napon belül fizeti be a büntetést. Ezt követően a BKK Zrt. először jogi eljárást megelőző fizetési felszólítást küld ki az érintetteknek, majd ha arra sincs fizetés, a társaság jogi úton, fizetési meghagyás kibocsátásával elindítja a behajtási eljárást.

A BKK-nál a február végi adatok szerint összesen 343 ellenőr dolgozott, s további 94 HÉV-jegyellenőrt foglalkoztattak. Rajtuk kívül februárban 21 szerződéses segédjegyellenőrt is dolgoztattak, és hétköznapokon 267 biztonsági őr végzett ellenőrzési tevékenységet, hétvégén pedig 232. A PFM Kontroll Kft.-vel a biztonsági őrök foglalkoztatására 2014. január 1-jei hatályba lépéssel kötött szerződés értéke évi nettó 1,95 milliárd forint.

A segédjegyellenőrök foglalkoztatására a First Job Kft.-vel 2013. július 31-én kötött vállalkozási keretszerződés 2015. március 31-én szűnik meg. A szerződéses keretösszeg havi 8,8 millió forint - közölte a BKK, amely körülbelül évi félmilliárd forintot költhet a saját állományába tartozó, jegyellenőri feladatokat ellátó dolgozókkal kapcsolatos kiadásokra - írta a lap.