"Talált pénzről" tárgyalna a kormány a bankokkal

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint valamilyen preferenciát, köztes megoldást kell kialkudnia az államnak az önkormányzatok hiteleit finanszírozó bankokkal azért cserébe, hogy részben vagy teljes egészében átvállalja a települések adósságait.
MTI, 2012. október 30. kedd, 09:46
Fotó: Napi.hu

Kósa Lajos kedden az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: le kell majd ülnie az államnak azzal a hat bankkal, amely finanszírozza az önkormányzatokat, hogy hozamban, finanszírozásban, vagy törlesztésben valamilyen megoldásokat alkudjanak ki. Erről azzal kapcsolatban beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök múlt szombaton bejelentette: 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól. Kósa Lajos úgy fogalmazott, hogy a bankoknak ez "talált pénz".

A Fidesz ügyvezető alelnöke, debreceni polgármester azt közölte, hogy a november 7-éig a kormány elé kerülő javaslat szerint az ötezer lakosúnál nagyobb települések esetében egyenként, az egy főre jutó helyi adóbevételek alapján számolják ki az adósságátvállalást. A kisebb települések adósságát - mint azt a miniszterelnök bejelentette - teljes mértékben átvállalja az állam. Kósa Lajos hozzátette: az ötezernél nagyobb települések adósságainak legalább 40 százalékát vállalná át az állam, de a helyi adóbevételeket figyelembe véve ez 50, 60, vagy akár 70 százalék is lehet.

Kósa Lajos azt mondta, még nincs eldöntve, hogy az összes adósság 40 százalékát vagy - figyelembe véve a helyi adóbevételt - csak a hitelek részösszegét vállalná magára az állam, ezért azt a javaslatot támogatja, hogy minden érintett, ötezer lakosúnál nagyobb település önkormányzatával egyéni szerződést kössenek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bankvezer, 2012.10.30 12:38

@rigolya: "...lázár Hódmezővásárhelye még idén is vett fel devizahitelt!"

Az ténylegesen euró hitel volt és azért vette fel, hogy rendezni tudja belőle a korábban felvett svájci frank alapú csaló hitelt. :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.10.30 11:48

kósa és lázár városai még külön pénzt is kaptak... lázár Hódmezővásárhelye még idén is vett fel devizahitelt! orbánia!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html