"Talán elég pénzt kéne adni a nyugdíjasoknak"

A kormány nagy lehetőséget adott a nyugdíjasoknak, kérdés, mennyire fognak élni vele.
Dzindzisz Sztefan, 2017. október 28. szombat, 09:08
Fotó: Napi.hu

Az úgynevezett közérdekű nyugdíjas szövetkezetek ötlete nemrég merült fel, ám utána gyorsan meg is alkotta a lehetőséget az Orbán-kormány. Ennek is köszönhető, hogy mindössze három hónap alatt több mint három tucat közérdekű nyugdíjas szövetkezet alakult Magyarországon.

A nyugdíjas szövetkezetekről szóló jogszabály szerint a nyugdíjasoknak a szövetkezeten keresztül szerzett jövedelmük után sem egészségügyi, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, csupán 15 százalékos személyi jövedelemadót, ha a megkeresett összeget pénzben veszik fel. A munkavállalás mellett a nyugdíjukat is megtarthatják.

A lehetőség kétség kívül vonzó adózási szempontból, ám a nagy kérdés inkább az, hogy ki az, aki a nyugdíjas éveiben is dolgozni akar. Ezt kérdeztük először az utca emberétől:

A Facebook-oldalunkon pedig ezt a kérdést tettük fel: Ön támogatja, hogy az idősek ily módon dolgozzanak? A válaszadóink meglehetősen egyhangúan szavaztak, hiszen 90 százalékuk arra a válaszlehetőségre kattintott, miszerint dolgoztak ők már eleget, inkább nagyobb nyugdíjat kellene kapniuk. Mindössze 6 százalék kattintott arra, hogy igen, sokuknak szükségük van a nyugdíjuk kiegészítésére, míg 4 százalék szerint a hiányszakmákban szükség van minden dolgos kézre. (Nemrég az 55 éven felülieknek üzent a kormány.)

A kérdéshez természetesen számos hozzászólás is érkezett, a legtöbb lájkot Mária kapta az alábbi kommentre: "Ez a hiányszakmás ...hűha!! Mi lenne, ha pl. a pávafiúcskákat meg a plázacica lányokat próbálnák meg bevezetni a munka világába??!! A nyugdíjasoknak meg talán annyi nyugdíjat kellene adni, hogy a ledolgozott évek után végre pihenhessenek!! Aki nagyon akar, úgyis tud és fog dolgozgatni!!!!"

Egyetértett vele Csanád is, aki szerint "már dolgoztak eleget normális nyugdíjat érdemelnek és egy kis pihenést. Biztos nem munkára vágynak csak a kényszer miatt mennek el." György pedig ezt írta: "1. A XXI. században a technológiai fejlődés következtében egyre kevesebb munkaerőre van szükség PL : Robot technológia, önkiszolgáló pultok pl : Élelmiszerbolt, önvezető autók....2. Tessék végre nyugdíjat fizetni, hogy a gyerekek család alapításkor tudjanak a nagyszülőkkel családként élni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

Ugyancsak népszerű volt Valéria írása: "Egyszer már kérdeztem, mi a jó fene ez a szövetkezet ??? Kik a vezetők, mit kapnak ezért ??? Aki akar az tud dolgozni, aki elfáradt a nehéz fizikai munkában cirka 40 éves viszony után, nem kapkod a lehetőségek után. Mekkora a kvóta egy egy delikvens után, sok sok kérdés van még !!!!" Erika is hasonlóan látja: "Dolgoztunk már eleget 3 műszakban!!!!"

Volt olyan is, aki viszont nem értette a kritikákat: "Nem értem a felháborodást. Nagyon sok nyugdíjast ismerek, akik szabályosan tönkrementek, mert már nem kellett dolgozniuk. Miért ne dolgozhasson az, aki akar, szeretne. Aki szeretné kiegészíteni a nyugdíját. Nem kötelező!" Évának azonban erre is volt válasza: "sajnos sokan az alacsony nyugdíj miatt dolgoznak....." Terézia pedig azt hozta fel, hogy "aki, vagy akik nem bírnak dolgozni a nyugdíjuk mellett, azok hogy egészítsék ki?"

Katalin szerint nincs baj a szabályozással: "Nekem mindegy dolgozik-e vagy sem es hány órában. A lényeg hogy ezt a döntést szabadon meghozhassa magának a nyugdíjas. (Privat vélemény: heti par nap, par óra munka meg a közérzeten is javít, legyen az bármilyen jellegű tevékenység)"

És Ön szerint?

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.11.02 01:21

Ne legyenek illúzióink: a nyuggerek ma már nem csak ingyenélő kitartásukat követelik és veszik el a dolgozó társadalomtól, nem csak kormányt választanak ingyenélőként a dolgozó társadalomnak, nem, a hatalmától megrészegült, féleszű nyuggerhad most már teljes diktatúrát, a munkavállalók ingyen dolgoztatását és teljes munkabérük ingyenélő nyuggereknek utalását, azaz rabszolgatartó nyuggerdiktatúrát követelnek, a telhetetlen, lusta, mihaszna, dologtalan, ingyenélő, kitartott nyuggerek. Ez a nyuggerhorda az utolsó fillért is elvenné a dolgozóktól, a munkavállalóktól, mert "neki az jár", az ingyenélőnek. Ahogy a sok más juttatás, ingyenutazgatás, Erzsébet-utalvány, "nyugdíjprémium", amiért persze egy szalmát nem tettek keresztbe, stb. A parazita nyuggerek a vérünket is kiszívnák, élősködőként, az utolsó munkával keresett fillérünket is elvennék, valamiféle őket kiszolgáló, eltartó rabszolgának tekint bennünket ez az aljas, telhetetlen, tanulatlan, dolgozni, félretenni rest ingyenélő horda, ne legyen kétségünk efelől. Orsós csak az élére állt ennek a felbőszült, agresszív, állatias hordának.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezt-nektek, 2017.11.01 22:12

@krix3: "More, milyen "támogatás"-ról vartyogsz?
Most arra akarsz kilyukadni, hogy a manyup egyfajta "támogatás" volt?"

More! A tolvajok azok ti vagytok! Hiszen ha a te logikádat követnénk, akkor minden ösztönző jellegű támogatás ami az "államtól" származik azt ellopják az "zemberek"?
Meséld már ezt el a CSOK, vagy a Fundamenta, vagy egyéb módon támogatott embereknek az elméleted, nagy valószínűséggel rögtön meglincselnének! :)
A támogatás, az nem adomány, cserébe az állam kér is valamit, nem ingyen adja te ostoba!

"Mióta összezavarodott a pártközpont az 1 millió munkahelyes vallomásodtól, egy értelmes mondatot se tudtok megfogalmazni..."

More! Ezzel a illibsi "munkaalapú" baromsággal, nagy büdös francokat tudta volna teljesíteni! Inkább teljesíteték helyett azok, aki külföldön dolgoznak, de a KSH előszeretettel tünteti fel, tudod, azt a 600 ezret akiket elüldözött azzal, hogy többek között ellopta a 3000 milliárdjukat, és cserébe benyögte az alacsony bérű "munkaalpú társadolom" jelszavát nekik! :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix3, 2017.11.01 22:02

@ezt-nektek:
More, milyen "támogatás"-ról vartyogsz?
Most arra akarsz kilyukadni, hogy a manyup egyfajta "támogatás" volt?
Egyszerűen nem értelek. Mióta összezavarodott a pártközpont az 1 millió munkahelyes vallomásodtól, egy értelmes mondatot se tudtok megfogalmazni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.11.01 15:42

A legtöbb hozzászólás ebben a bloggban van. A pénzéhes nyuggerek osztják az észt. Coki emberek, gyerünk dolgozni, és akkor lesz lé :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

luki44, 2017.11.01 15:34

@hedviga: "én nem az adóelkerülőkről beszélek"

En nem csak roluk beszelek hannem arrol a nehany milios segedmunkas es/vagy 8 osztalyos retegrol is akik ugyanugy megfagynanak mint a bunozok. Sajnos jellen allapotok kozto keleteuropa legnagyobb reszen nem a nobeldijas ongondoskodasra kepes miliomosok szaladgalnak tulnyomo reszben, hanem az altalam emlitet kozep es allata levo reteg. Es az egeszet rontaja a kozepreteg elvandorlasa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html