Tálcán nyújtották át a médiát a szocik a Fidesznek

Nagyon olcsón adták el a médiában lévő érdekeltségeiket a szocialisták a Fidesz-közeli üzleti köröknek a G7 cikke szerint.
Vég Márton, 2019. június 25. kedd, 10:09
Fotó: Napi.hu

Miközben a Népszabadságot bezáró osztrák Heinrich Pecina milliárdokat keresett azzal, hogy a magyar médiapiacon Fidesz-közeli körökkel üzletelt, az MSZP és környezete meglepően olcsón adott túl és így százmilliókat bukott maradék médiaérdekeltségein az elmúlt években. Pedig ezek jelentős része is vagy éppen Pecinához, vagy közvetlenül a fideszes médiabirodalomhoz került - írja a G7.

Az üzletembertől a mostanra a Mediaworksöt (MW) és a több megyei lapot kiadó Inform Mediát egyaránt Mészáros Lőrinc vette meg, és Pecina ezeken az üzleteken mintegy 4 milliárd forintot kereshetett. A nagyobb falat a Mediaworks volt, amit az osztrák vállalkozó gründolt, és amely - mielőtt Pecina átadta volna az egész csomagot Mészáros Lőrincnek - megszüntette egyik zászlóshajóját, a Népszabadságot.

Itt jöttek képbe a szocialisták, korábban ugyanis a legnagyobb közéleti napilapban 27 százalékot meghaladó részesedése volt az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítványnak. Az akkor éppen MSZP-s politikusok által irányított szervezet azonban 2015-ben túladott a paketten. Méghozzá jóval olcsóbban, mint amilyen értéken nyilvántartották a részesedést.

Az alapítvány beszámolója alapján úgy tűnik, hogy 100 millió forint lehetett a vételár, amivel 260 milliót bukhattak. A gazdasági portál végigveszi a többi MSZP-s érdekeltségű médiatermék eladását is, párhuzamba állítva más médiaértékesítésekkel, és azoknál is hasonló tendenciákat fed fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK