Tállai: komoly üzenet a befektetőknek a 2 százalékos hiánycél

A kedden elfogadott jövő évi költségvetés fontos része, hogy 3 százalék alatti hiánnyal számol a kormány: a 2016-ra 2 százalékra prognosztizált deficit komoly üzenet a befektetői kör számára - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára az állami hírtévében.
MTI-Eco, 2015. június 24. szerda, 10:17
Fotó: Napi.hu

A deficit tartása mellett fontos, hogy az infláció mérsékelt marad, tartóssá válik a gazdasági növekedés és csökken az államadósság. A büdzsé szokásosnál korábbi elfogadásával kapcsolatban Tállai András elmondta: Európában egyáltalán nem szokatlan a következő évi költségvetés elfogadása még az első félévben. Magyarországon ezt a gazdasági folyamatok és a pénzügyi trendek kiszámíthatósága tette lehetővé. A korábbi elfogadással az ország és a nemzetközi befektetők számára is egyértelművé vált, mik Magyarország tervei, és a vállalkozásoknak is van idejük felkészülni a változásokra.

Az államtitkár azt is kiemelte, hogy a vállalkozásoknak nem kell új adókra, magasabb adóterhekre készülniük, hiszen 15 éve először olyan adótörvényt fogadott el az Országgyűlés, amelyben lényegében csak adóteher-csökkenés van.

Tállai András felhívta a figyelmet arra is, hogy a költségvetés több mint 200 milliárd forintos tartalékkal rendelkezik, amely biztonságot nyújt a nem várt események, például Görögország Európai Unióból való kiválása esetére, "amire lehet is számítani, meg nem is".

Úgy vélte, rég nem volt az országnak ennyire kiszámítható költségvetése, a büdzsé nagyon stabil lábakon áll, és lehetővé teszi, hogy mindenki előre lépjen.

Tállai András emlékeztetett arra, hogy Magyarország néhány évvel ezelőtt még az Európai Unió "szégyenpadján" volt, hosszú éveken keresztül nem tudta tartani a 3 százalék alatti hiányt. Ennek megváltoztatásán sokat dolgozott a kormány és a magyar emberek is - emelte ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.06.24 11:41

....azért belefért volna egy komolyabb béremelés az egészségügyben ,és szociális szférában ...!! ..miért nem ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html